Музикантите от „Сантана“ се събират след 45 години за албума Santana IV. Anywhere You Want to Go е пилотният сингъл

Музикантите от „Сантана“ се събират след 45 години за албума Santana IV. Anywhere You Want to Go е пилотният сингъл

За първи път от 45 години насам се събира оригиналният квинтет „Сантана“ и на 15 април музикантите ще представят албума Santana IV. Водещ китарен звук с много психеделични импровизации, суровият глас на Карлос Сантана, ударни с афро-латиноамерикански отенък – така звучи пилотният сингъл Anywhere You Want to Go. В текста си той символично посочва, че с любовта можеш да стигнеш накрая на света, че с любимия човек светът е твой. След първите три вокални минути следват инструментални импровизации на китарите и ударните, които продължават до края две минути по-късно. Песента е завладяваща, а едно изслушване определено не е достатъчно, въпреки нейната необичайна за днешния радио свят продължителност от 5 минути. „Сантана“ не следват правилата, а сърцата си – добро обещание за Santana IV!

Петте житейски урока на Карлос Сантана

Карлос Сантана, Грег Роли, Нийл Шон, Майкъл Карабело и Майкъл Шрийв не са записвали заедно от 1971 г., когато подготвиха станалия мултиплатинен Santana III. Santana IV съдържа 16 нови композиции, които са продуцирани от групата. Към оригиналния квинтет се присъединяват двама от сегашните членове на състава – Карл Перацо (перкусии) и Бени Ритвелд (бас). Гост-участник в две от песните е Роналд Айсли от Isley Brothers, с когото заедно с басиста на Sly & the Family Stone и Graham Central Station Лари Греъм Сантана иска да запише съвместен албум. „Стана като магия. Не ни се налагаше да търсим източник на енергията – тя просто се изля. След това трябваше да изградим баланса от пеене и инструментални импровизации, който хората веднага ще разпознаят като почерка на „Сантана“. – описва Карлос Сантана концепцията и духа на новия албум.

Карлос Сантана отново приобщава – този път към испаноезичната музика, в първия си латиноамерикански албум – Corazon

Органов блус, китарен рок и фънк, барабанен латино звук, вокален соул – това чуваме в Anywhere You Want to Go и очакваме в още 15 песни. Китарните фенове, които предвкусват фойерверки от Сантана и Шон, ще оценят Santana IV от първата до последната песен, обещават музикантите, които са и издатели на продукцията. Шон обяснява: „С Карлос се чувстваме свързани повече от всякога. Когато свирим, ставаме свръхагресивни, но също така – мелодични и поетични. С китарите си водим невероятен диалог.“

Карлос Сантана с планове за нова джаз-фюжън супер група, която включва легендарните Уейн Шортър, Хърби Хенкок и Джон Маклафлин

Диалогът с публиката се води и с думи – те са за любовта, толерантността и прошката, разкриват авторите. А Сантана казва, че Грег Роли никога не е пял толкова добре, колкото в този албум. „Когато се завърнеш назад, за да продължиш смело напред с много енергия, това ти дава силен стимул. Постигнахме нещо рядко срещано. Музиката крещеше да излезе от нас. Не е носталгия, страст е." – тези думи на Карлос Сантана обясняват съдържанието на Santana IV.

До 15 април остават по-малко от два месеца!

Дата на издаване: 4 февруари 2016 г. от Santana IV Records/Sony Music

  • Anywhere You Want to Go на „Сантана“ слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.