Музикално изобилие и разкош в новия албум Life In The Bubble на един от най-стилните оркестри в света Big Phat Band

Музикално изобилие и разкош в новия албум Life In The Bubble на един от най-стилните оркестри в света Big Phat Band

Те правят музика, повлияна както от богатата традиция на големите оркестри, така и от духа на времето, в което живеем. Изпълненията на Big Phat Band носят в себе си елегантното, непреходно усещане за суинг, поднесено чрез пулса и ритъма на днешния ден. Новият албум на 20-членния оркестър се нарича Life In The Bubble и предизвикателството в него започва още от самото заглавие. С композициите, включени в проекта, групата ни приканва образно казано да спукаме балона, в който живеем, да се освободим от ограниченията, които малко или много сами си налагаме и да разширим хоризонтите си. "Тази формация е изградена от музиканти с разнообразни интереси, широк кръг от умения и ние винаги сме се стремили да разрушаваме бариерите между музикалните стилове." - пише Гордън Гудуин в текста, с който се обръща към слушателите на албума.

Гудуин създава Big Phat Band в Калифорния през 1999 г. Той свири на пиано и тенор саксофон, автор е на повечето от оригиналните пиеси на групата. Оркестърът изпълнява предимно инструментална музика, но от време на време работи и с вокалисти, сред които Тиърни Сътън, Даян Рийвз, Пати Остин и др. В Big Phat Band през годините са участвали Майкъл Брекър, Дейвид Санборн, Артуро Сандовал и др. Big Phat Band имат издадени 10 проекта, 11 пъти са били номинирани за награда "Грами".

Новият албум на групата е 10-ти в дискографията й и включва също толкова композиции - комбинация между оригинален материал и кавърверсии. Дискът впечатлява с енергия, виртуозност и това изобилие и разкош, които са толкова характерни за големите оркестри. Сред солистите се открояват саксофонистите Ерик Мариентъл и Брайън Сканлон, тромпетистите Уейн Бержерон, Уили Мурило и Боб Съмърс, тромбонистите Франсиско Торес и Анди Мартин. В последния запис от албума участва вокалистката Джудит Хил. За нея лидерът на Big Phat Band Гордън Гудуин казва, че е пожелал да работят заедно в мига, когато е чул нейната песен Party Rockers. Тя е толкова наситена и завладяваща, че и след края на албума слушателят остава дълго време с усещането за парти и добро настроение.

Дата на издаване: 13 май 2014 г. от Concord Music Group

  • Музика от Life In The Bubble на Big Phat Band ви представяме в сряда в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации".