Музикалните откривателства на унгарския барабанист Мартон Юхас в дебютния му албум Discovery

Музикалните откривателства на унгарския барабанист Мартон Юхас в дебютния му албум Discovery

Мартон Юхас е унгарски барабанист, носител на няколко престижни награди, отличаващи безспорния му талант, а неговият дебютен албум Discovery, който беше издаден в края на януари, го превръща в един от най-вълнуващите млади джаз музиканти на Европа.

Кариерата на Юхас започва през 2005 г., когато той печели първа награда за соло перкусия в националния конкурс на Унгария. През 2007 г. заминава за САЩ, за да учи в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Пет години по-късно се завръща и установява в Европа, а биографията му включва сътрудничества с музиканти като Волфганг Мутшпил, Лионел Люеке, Гилад Хекселман и др.

Discovery е дебютът на Мартон Юхас като лидер – един проект, който ни среща със завършен инструменталист и креативен композитор. Барабанистът записва диска с 8 музиканти от 4 континента и държави като Китай, Аржентина, Франция, Испания, Полша, Русия и САЩ. Вдъхновението за албума идва от опита, натрупан за една година в програмата на Волфганг Мутшпил Focusyear, която се провежда в Швейцария. Focusyear отпуска стипендии на 9 музиканти, които в продължение на 12 месеца работят интензивно както като ансамбъл, така и индивидуално, а в обучението се включват световноизвестни джаз музиканти, сред които Джошуа Редман, Кърт Розенуинкъл, Авишай Коен и мн. др.

За Discovery („Откритие“) Мартон Юхас създава 11 композиции, всяка една със собствен облик и същевременно с това допринасяща за цялостната и завършена концепция на албума. Юхас е изследовател, потапящ се смело в дълбочините на музиката, експериментирайки с настроенията, атмосферата и отделните инструменти в групата, създаващи усещане за хор от гласове. В записите се откроява поетичното пеене без думи на китайската вокалистка Юми Ито. Мартон Юхас търси и прави откривателства в Discovery. И е щастие, че като слушатели имаме възможност да бъдем заедно с него.

Дата на издаване: 24 януари 2019 г.