Музикални съкровища на Тад Дамерън в албума на Ванеса Рубин The Dream Is You

Музикални съкровища на Тад Дамерън в албума на Ванеса Рубин The Dream Is You

Една от първокласните американски джаз дами на съвременната музикална сцена Ванеса Рубин реализира миналата година много интересен и силен албум, посветен на творчеството на Тад Дамерън. Продукцията се нарича The Dream Is You, на името на една от паметните композиции на Дамерън, който е сред влиятелните американски творци от епохата на бибопа, работил с Дизи Гилеспи и Майлс Дейвис. Ето какво пише „Даунбийт“: „Вокалната скат импровизация на Ванеса Рубин на песента Lady Bird разкрива най-големите дълбини на певческия й регистър, подчертани от инструменталния ансамбъл. Изцяло потопена в това, тя издига музиката до там, че изисканото остроумие на Дамерън да заблести.”

Всъщност за този свой албум Ванеса Рубин се готви дълги години. През цялото време на своята 25-годишна кариера тя е включвала в репертоара си песни на Тад Дамерън, който пък е един от най-ярките, но не дотам познати представители на бибопа. Самата тя е развълнувана, че може да реализира цяла продукция с музиката на големия американски композитор. През своя албум The Dream Is You тя представя своя дълбоко личен прочит на живота и творчеството на исторически важната за джаза личност Тад Дамерън, работил с Дизи Гилеспи, Майлс Дейвис, Сара Вон. Ето какво признава Рубин: „Аз вървях редом с музиката на Тад и той никога не ме пусна.” Толкова години нейната лична визия за музиката му е съзрявала в нея, че накрая се е получил албум, който е най-доброто до този момент във вокалното изкуство на Ванеса Рубин и я утвърждава като една от най-добрите съвременни джаз певици в света.

Ванеса Рубин е и разказвач на истории, затова и албумът й, посветен на Дамерън, е своеобразен опит да предаде през музиката му не само неговата лична история, но и тази на изкуството на джаза. The Dream Is You е първият изцяло вокален албум, посветен на творчеството на Дамерън. Почти всички пиеси в него са писани като песни, а на пет от тях е добавен текст. Тук се включва и пиесата дала име на албума The Dream Is You, създадена някога за Милт Джаксън. В албума тя има и второ име, придобито от текста на Рубин: Reveries Do Come True. По този начин джаз певицата е обогатила вокалния каталог на композитора като представя творчеството му през своята лична музикална оптика. Аранжиментите на песните са сътворени от близки и колеги на Дамерън, сред които са: Франк Фостър, Бени Голсън, който е причина да се появят две книги за Дамерън, Джими Хийт, прекарал известно време в разговори с американския творец, Уили „Фейс” Смит - един от най-добрите приятели на Тад Дамерън от Кливланд.

Тази великолепна вокална колекция от пиеси и песни, изпълнени майсторски от Ванеса Рубин, става причина да открием образа на един скромен, трудолюбив и изключително интересен бибоп творец. С присъщата си певческа виртуозност и вярност на класическата джаз естетика, Рубин ни прави съпричастни с нейното лично откритие на личност като Тад Дамерън. С креативния си подход към аранжиментите, хармонията и цялостното си музикално мислене, той се оказва истинско музикално съкровище от епохата на бибопа.

Дата на издаване: 22 февруари 2019 г. от Nibur Records