Музикална поезия в „Нощ в джаз клуба“ на Любомир Денев и Весела Морова

Музикална поезия в „Нощ в джаз клуба“ на Любомир Денев и Весела Морова

Уважавам Любомир Денев не само защото бяхме състуденти в Музикалната академия. Дори не само заради многобройните му музикални таланти – композитор, диригент, пианист и преди всичко – джазмен. Любо е доста добър поет, с вроден усет към добрата литература. Изобщо той си служи находчиво с думите, независимо от езика. Обърнете внимание на някои имена на негови албуми – Piano Madness, формации, които е ръководил през годините – Sophisticated Jazz Quintet, а също и постановки като например операта-мистерия „Каин“, поставена преди няколко години във фоайето и на стълбите на Културен дом „Красно село“.

Уважавам Любомир Денев и... Заради невероятната му преданост към хубавата българска фолклорна мелодия „Грозданка“, която някога се изучаваше в курса по „Народна музика“ в Музикалната академия. Любо е включвал различни версии на тази мелодия в много свои самостоятелни албуми.

И като че ли именно любовта към българския фолклор е събрала Любо Денев и певицата Весела Морова, чийто нов съвместен албум слушаме тази вечер в предаването All-Time Jazz Masters. За пръв път видях и чух Весела по време на последното издание на джазовия фестивал в Банско, където тя, заедно с ефектния бразилски перкусионист Клаудио, представи живописния проект „Дандалунда“. Преди концерта Весела, Клаудио и техните момчета дефилираха по улиците на Банско, демонстрирайки неформалния характер на своята музика. Впрочем Весела Морова е възпитаничка на известния музикален колеж „Бъркли“, където е участвала в различни формации за джаз, етно и уърлд музика.

Аз имам един малък грях към Любо Денев. Преди време той ми изпрати своя солов албум Piano Madness, който аз по различни причини не успях да представя своевременно. По-късно се видяхме на една филмова премиера и Любо ми напомни за Piano Madness. Тъй като се познаваме отдавна, аз откровено споделих , че все още не съм го отворил. „Да не би да не го отваряш от суеверие?“, пошегува се добронамерено Любо. Тази вечер официално ще отворя Piano Madness. И какво мислите, че ще ви предложа? Разбира се... „Грозданка“

Дата на издаване: 18 април 2016 г.

  • „Нощ в джаз клуба“ на Любомир Денев и Весела Морова е записан с Петър Момчев, Димитър Карамфилов и Димитър Семов. Концертната премиера ще бъде в клуб Studio 5 на 18 април, от когато и албумът започва да се разпространява.