Музика за сродни души – воденият от Мирослав Турийски Октет „Пловдив“ прави силен дебют с Adventure

Музика за сродни души – воденият от Мирослав Турийски Октет „Пловдив“ прави силен дебют с Adventure

Почувствана и дълбоко осмислена, Мирослав Турийски пише музика за сродни души в дебютния албум на Октет „Пловдив“ Adventure. Формацията се ражда като специален проект на първото издание на Plovdiv Jazz Fest през 2015 г. Тя дава реализация на порива му да композира и аранжира. „С времето и опита в търсене на нови музикални предизвикателства, когато вече се е изчерпала идеята за тема, която просто дава повод да се поимпровизира, се поглежда все повече към и се навлиза все по-дълбоко в дебрите на писаната музика, в която композицията и аранжиментът са водещи.“ – описа този креативен момент Мирослав Турийски в предаването ни „За албумите от техните създатели“. А близките до душата хора, към които той специално се обръща с творбите си, са и музикантите, и публиката.

Когато Октет „Пловдив“ се събират, членовете му вече дълги години са приятели и свирят заедно в различни проекти. Първият състав на формацията е с Мирослав Турийски на пианото, Венелин Георгиев – алто саксофон, Димитър Льолев – тенор саксофон, Мартин Ташев – тромпет и флюгелхорн, Иван Мелин – тромбон, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас, Кристиан Желев – барабани. По-късно Мелин напуска, за да учи в чужбина, и на негово място е поканен единственият „непловдивчанин“ – Влади Мичев. В тази среща за Мирослав Турийски има предопределеност: „Бе въпрос на време да се съберем в една група.“ А времето от тази точка нататък е изпълнено с хубава музика и огромно щастие: „За нас е удоволствие да сме заедно, да музицираме заедно, да се наслаждаваме на моментите, когато сме заедно.“ – каза Мирослав Турийски в интервю за Джаз ФМ.

Съставът на формацията отговаря на две негови търсения – правилната конфигурация (четири инструмента брас и четири – комбо) за най-качественото изпълнение на музиката, която той иска да създава. „Събрах правилните хора в правилния състав, за да имам възможност да се изразявам с възможно най-добрите музиканти, които познавам.“ Миро знае, че с тях може да реализира своите идеи и че няма изпълнителска задача, с която те да не се справят. „Аз съм изключително благодарен, че ми угаждат на всевъзможните творчески решения, било то и малко странни или авангардни в търсенето на оригиналност. Хубавото на това да свириш с добри музиканти е, че те успяват да изсвирят и най-трудните неща.“ И тук идва израстването: „Сърдят се, преглъщат, поразсвирват се малко повече и всичко става.“ И ето как музиката на Октет „Пловдив“ става все по-добра и по-добра, за да предизвика отново нашето възхищение в Adventure.

В албума чуваме простора, който душата на Миро е намерила в работата с Октет „Пловдив“ – пиесите са с богата звучност, интересни, увлекателни, в разнообразни стилистики. Към основната джаз линия се присъединяват фюжън, блус, рок и поп. Всички музиканти са съвършени в своето свирене, в което чуваме стремежа и вълнението им, удоволствието и удовлетворението. Мечтите се сбъдват по най-красив начин в пътя, извървян с любов: „Просто се опитвам да бъда щастлив и да намирам щастието в съвсем елементарни неща – да се събудя, да посрещна новия ден, да си играя с детето, да свиря и да пиша музика, да се срещам с приятели.“ – описва своя живот Мирослав Турийски.

И тази година той ще бъде част от програмата на Plovdiv Jazz Fest – този път като организатор на джемсешъните в четвъртък от 20:30 ч. и в петък и събота – след концертите в своето Bee Bop Café. Ограниченията – за завършване преди 23:30 ч. и за намален брой посетители – той посреща с отговорността, която изискват, и коментира с лекотата, която ще ни помогне да преминем през изпитанието: „Тъй като сешъните ще са по-кратки, а не както друг път – до зори, ще бъдат събрани и скоростни. Ще свирим по-бързо, за да изсвирим повече пиеси.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Мирослав Турийски можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

В неговата компания слушаме Adventure на Октет „Пловдив“ в предаването ни „За албумите от техните създатели“ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.

Автор на корицата: Велина Пенова.