Музика за полет: ветерани разказват историята на скат пеенето и вокализата в албума-проект The Royal Bopsters Project на специално сформирания квартет „Лондон, Мийдър, Прамък и Рос“

Музика за полет: ветерани разказват историята на скат пеенето и вокализата в албума-проект The Royal Bopsters Project на специално сформирания квартет „Лондон, Мийдър, Прамък и Рос“

Албум-проект за близо 100 години история на скат пеенето и вокализата: специално сформираният за целта квартет „Лондон, Мийдър, Прамък и Рос“ разказва за тази традиция заедно с петима ветерани в стила в The Royal Bopsters Project. Песните връщат спомени и правят паралели между популярното и интересното в джаза, това, което жанрът е постигнал като развитие, и отзвукът, който изкуството е срещнало в живота.

Историята на скат пеенето започва от 20-те години на миналия век, когато първи го „открива“ Луис Армстронг. Редица солови изпълнители популяризират този начин на пеене и на вокализата до средата на века, когато триото „Ламбърт, Хендрикс и Рос“ поставя началото на груповите вокализни изпълнения. Съставът-родоначалник има само 5 години живот – от 1957 до 1962 г., през които създава история и печели публиката, а също и награда „Грами“, както и поредни неизменни победи от 1959 до 1963 г. в годишната класация на джаз списанието „Даунбийт“. Тяхна песен по-късно бе отличена и в „Грами“ залата на славата. След поредица от промени в триото и мечти на аудиторията те да се съберат отново, всякаква възможност за това умира през 1966 г. със смъртта на Дейв Ламбърт при автомобилна катастрофа.

Днес двамата живи членове на групата разказват историята на музиката, която обичат и която правят много популярна. Ани Рос е на 85 год., Джон Хендрикс – на 94. До тях са още три легенди в жанра – Марк Мърфи (на 83 год., шест пъти номиниран за „Грами“, четири пъти обявяван от читателите на „Даунбийт“ за най-добър мъжки вокал), Боб Доро (на 91 г., композитор и изпълнител на много от песните в популярната през 70-те и 80-те години образователна телевизионна поредица Schoolhouse Rock!) и Шийла Джордан (на 86 год., известна с вокалните си изпълнения, към които свири на акустичен бас). Ани, Джон и Шийла са носители на Националния медал за изкуство.

В традиционния формат те би трябвало да са гости, но в този случай те са основните фигури в албума The Royal Bopsters Project на квартета „Лондон, Мийдър, Прамък и Рос“ – специално сформиран, за да отдаде почит към легендарните бопстъри и тяхното наследство. Джаз вокалистката Ейми Лондон, Дармън Мийдър от „Ню Йорк войсиз“, ветеранката Холи Рос (на която през 60-те Джон Хендрикс е ментор; тя е също така преподавател и вокален терапевт) и дебютиращият вокалист и аранжор Дилън Прамък (който набра първоначалния си музикален капитал с виртуозни акапелни изпълнения в социалните мрежи) са музикантите в тази формация. Появата й идва в момент, когато публиката още не може да повярва в края на „Манхатън трансфър“ заради смъртта на Тим Хаузер.

Успоредно с „Манхатън трансфър“ само още няколко групи намират сили да творят в стилистиката на груповите вокализни изпълнения: „Ню Йорк войсиз“, „Тейк сикс“, „Сингърс ънлимитид“ и „Суингъл сингърс“. Всеки от техните албуми е събитие заради ограниченото количество музика, което се създава в този изключително труден стил. Неговото съвършенство The Royal Bopsters Project илюстрира в енциклопедични припокриващи се и допълващи се подробности. Музикална основа са ключови пиеси на Фреди Хъбард, Хорас Силвър, Чарли Паркър, Ръс Фрийман, Майлс Дейвис, между които са разпръснати оригинални композиции. Всеки участник добавя текст в почит към светли личности и големи събития от музикалната история, изразява лични усещания с гласови импровизации без думи и накрая обобщава това, което остава в историята. The Royal Bopsters Project се слуша, както се чете роман, а с края на всяка глава бързаш да отгърнеш следващата страница. Тази музикална книга обаче няма край.

Музиката на „Лондон, Мийдър, Прамък и Рос“ е необичайна заради това, че акцент е както пеенето, така и Песента. И още нещо внася нов дух в този стил – много голямата роля на инструменталистите. Стив Шмит (пиано), Рони Бен-Хър (китара), Шон Смит (бас), Стив Уилямс (ударни) и Стив Круун (перкусии) са чудесни музиканти, които са познати и като солови изпълнители. The Royal Bopsters Project събира 100 години история в изпълненията на четири поколения музиканти, които звучат в окриляваща хармония. Защото музиката е полет, както припомня последната песен в този красив и значим албум-проект.

Дата на издаване: 18 септември 2015 г. от Motema

  • Песни от The Royal Bopsters Project на „Лондон, Мийдър, Прамък и Рос“ звучат днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.