Музика за мечти в Brasil на Марио Бионди

Музика за мечти в Brasil на Марио Бионди

С интерпретации на бразилски хитове, както и със соул джаз песни, преплетени с екзотични боса нова детайли е новият албум Brasil на Марио Бионди. Ако искате да чуете как би звучала бразилска музика, изпълнена от Бари Уайт, спокойно може да си затворите очите и да си го представите, докато слушате албума на италианеца. Той абсолютно неприкрито подчертава приликите в тембъра си с този на легендарния соул певец, чийто глас се е превърнал в емблема на богатия и провокативен звук. А в новия си албум Бионди свързва любовта си към бразилската музика и тази към соул джаза, като изпълнява песни на четири езика. Без да бяга от клишетата, Марио Бионди пее с ленива южняшка небрежност песни на Жобим, Джаван, Анри Салвадор, „Шаде“…

Елегантно и с много утихнала страст италианският певец изпълнява песните, сред които е Luiza на Жобим. Слушаме версия на Flor de lis на Джаван на английски език, силно вдъхновена от Кармен Макрей, която е една от любимите джаз певици на Бионди. Включено е изпълнение на песента Deixa eu dizer, в което като гост-артисти са поканени Иван Линс и бразилската певица Клаудия. Изненадваща е версията на Smooth Operator на „Шаде“, в която свири тромпетистът Тил Брьонер.

В някои от песните мелодията е сведена до речитатив, подчертаващ привлекателния тембър на Бионди, който се забавлява като смесва соул, фънк, нео бразил, боса нова, аренби. В песента Take Me to the Stars се чува как той не спира да черпи вдъхновение от класическите изразни средства на ейсид джаза и соул музиката, твърде характерни за стилистиката на 90-те. Всъщност, той е сред най-умелите артисти, които с лекота парафразират ретро естетиката от близкото минало.

С новия си албум Brasil Марио Бионди този път не ни кара толкова да танцуваме, колкото да мечтаем.

Дата на издаване: 30 март 2018 г. от Sony

  • Песните от Brasil Марио Бионди звучат в Desafinado.