Музика в два жанра и от три континента – австралиецът Джеймс Морисън изпълнява американски джаз стандарти с английски симфоничен оркестър в The Great American Songbook

Музика в два жанра и от три континента – австралиецът Джеймс Морисън изпълнява американски джаз стандарти с английски симфоничен оркестър в The Great American Songbook

В своя последен проект австралийският композитор, аранжор и милтуиинструменталист Джеймс Морисън осъществява интересна идея – той предлага джазово-симфонично версии на добре познати песни от американската песнопойка. Музиката от Коул Портър, Джордж Гершуин, Дюк Елингтън и Джероум Кърн е записана в легендарното студио Abbey Road в Лондон с Концертния оркестър на Би Би Си, дирижиран от Кийт Локхард. Почти всички сола са на Морисън (тромпет, флюгелхорн, тромбон, тенор саксофон и пиано).

През годините Джеймс Морисън печели признанието на световноизвестни имена като Дизи Гилеспи, Рей Чарлз и Уинтън Марсалис. Той е работил и с Франк Синатра, Рей Браун, Би Би Кинг, Джордж Бенсън, Хърби Хенкок, Артуро Сандовал, Уитни Хюстън и много други. В неговия нов албум ясно личат следите от сътрудничествата с Куинси Джоунс и най-вече – с Лало Шифрин, с когото Морисън осъществява някои от изданията на проекта му „Джазът среща симфоничната музика“.

В The Great American Songbook песните от американската традиция са разказани с мащабния звук на симфоничния оркестър, който със своите изразни средства по вълшебен начин претворява джаз музиката. Солата на Джеймс Морисън така имат солидна основа за своето разгръщане – той свири увлекателно, извежда до чисто изсвирени височини и прави всичко възможно, за да разкрие още от красотата на добре познатите първообрази.

Дата на издаване: 9 юни 2017 г. от ABC Productions

  • Музика от The Great American Songbook на Джеймс Морисън с Концертния оркестър на Би Би Си под диригентството на Кийт Локхард слушаме днес в „Джаз ден“ и All-Time Jazz Masters.