Музика, следваща ритъма на живота: The South Bronx Story на Карлос Енрикес

Музика, следваща ритъма на живота: The South Bronx Story на Карлос Енрикес

Проектът на басиста е с номинация за „Грами“ в категорията за „Най-добър латино джаз албум“

Карлос Енрикес - американският басист и композитор с пуерторикански корени, издаде през лятото на миналата година албума си The South Bronx Story. С музиката в него той разказва за някои важни моменти от социалния и политически живот на своя роден град Бронкс и предава тази история чрез личния си опит и произход. The South Bronx Story излиза след трибюта за Дизи Гилеспи Dizzy Con Clave (2018 г.) и съвсем заслужено е с номинация за „Грами“ в категорията за „Най-добър латино джаз албум“.

Вече над две десетилетия Карлос Енрикес е част от един от най-добрите съвременни джаз оркестри в света - Jazz at Lincoln Center Orchestra, ръководен от Уинтън Марсалис. Басистът се присъединява към големия тромпетист веднага след като завършва гимназията и първоначално става член на септета на Марсалис. Енрикес е блестящ басист и композитор, а талантът му се откроява, както в сферата на джаза, така и по отношение на афро-латинската традиция. През годините Карлос е свирил с имена като Чучо Валдес, Тито Пуенте, Пако де Лусия, Данило Перес, Уили Нелсън, Боб Дилън, Стиви Уондър, Лени Кравиц и мн. др. „Той е най-важният латино джаз артист на Ню Йорк днес, продължител на наследството на Тито Пуенте.“ – пишат от New York Latin Culture. Карлос Енрикес участва в десетки албуми, а дискографията му като лидер наброява общо три заглавия.

„В албума The South Bronx Story използвам своята музика, опит и наследство като пуерториканец, израснал в Бронкс, за да разкажа история, с която хвърлям поглед назад и напред във времето. Джазът е роден в Америка от смесването на нашия афроамерикански опит. И типично в своя американски дух джазът се адаптира към различни култури, градове, хора и места, за да се превърне в израз на нечия идентичност. Този проект представлява точно това – трагедията и насилието от историята не са приключили, но в бъдещето има надежда. Музиката, танците и изкуството могат да обединят всичко това и нещо повече – да се превърнат в израз на нашата човечност.“ - казва Карлос Енрикес.

Записите в The South Bronx Story разказват за жилищни проблеми, финансови сътресения и сегрегация, но в тях своето важно място заемат радостта и надеждата. Музиката в проекта следва естествения ритъм на живота и не пропуска да се превърне в красив изразител на любовта – към корените, от една страна, и, от друга, към най-близките ни хора. Карлос Енрикес посвещава две от пиесите на баща си и на своя брат - Guajeo De Papi и Hydrants Love All.

Проектът е записан с вдъхновяваща формация, която включва тромбониста Маршал Джилкс, нашумялата през последните няколко години саксофонистка Мелиса Алдана, пианиста Робърт Родригес, барабаниста Обед Калвер, тромпетистите Майкъл Родригес и Теръл Стафорд, перкусиониста Антъни Алмонте и флейтиста Джеръми Бош, който също така пее в някои от изпълненията. Записите са обагрени от пъстри сола и вълнуващо общуване между музикантите, което по силен начин предава усещането за общност и неразривна връзка помежду ни.

Дата на издаване: 27 август 2021 г. от Tiger Turn

Ключови думи: