Музика с оттенък на вечност - Пол Макартни отваря музикалната съкровищница в нови версии на Tug of War и Pipes of Peace

Музика с оттенък на вечност - Пол Макартни отваря музикалната съкровищница в нови версии на Tug of War и Pipes of Peace

Нови версии на хитовете на Пол Макартни с Майкъл Джексън – Say Say Say, и Стиви Уондър – Ebony and Ivory и What’s That You’re Doing?, слушаме в излезлите току-що нови издания на албумите на бившия бийтълс Tug Of War (1982 г.) и Pipes of Peace (1983 г.). Към първата от тях има и ново видео. Освен че някои от знаковите песни са ремиксирани, всички са ремастерирани, добавени са и демо записи и солови версии. Изданията съдържат много допълнителни материали – видеоклипове, дори документален филм, а също и подробни книжки. Суперлуксозните комплекти са с уникален номер и включват архивни фотографии. За да позволи на публиката да опознае отблизо тези исторически албуми, Пол Макартни отвори и два микросайта с подробности за създаването им, с музика, архивни снимки и възможност почитателите да разгърнат творческото си въображение.

Tug of War е първият солов албум на Пол Макартни след разпадането на групата Wings, която основава със съпругата си Линда. Това е третият самостоятелен албум в кариерата му. Музикалната критика е въодушевена, а слушателите са ентусиазирани, като албумът достига до първото място в класациите на девет държави. Дуетът със Стиви Уондър Ebony and Ivory седем седмици е начело на американския чарт.

През следващата година се появява Pipes of Peace, записан с много приятели. Тук са съпругата на Пол – Линда Макартни, Майкъл Джексън, Ринго Стар, Стенли Кларк, Стив Гед. „Всички ми говореха за него.“ – обяснява Пол Макартни мотивите за включването на Стив Гед. А за Стенли Кларк казва: „Не можех да свиря едновременно на китара и на бас, а много харесвам Стенли Кларк – и затова го поканих.“ Say Say Say с Майкъл Джексън е на първа позиция в американската класация в продължение на шест седмици.

От архива на Пол Макартни: на 2 октомври излизат нови версии на албумите Tug of War и Pipes of Peace

При преиздаването на албумите някои от ремиксите са съобразени с днешния начин на възприемане на музиката – без мекотата на оригиналите, с по-голяма плътност на звука. А други достигат право до сърцата на меломаните, разгръщайки неотваряни до момента страници от музикалната история. Във всички са добавени бек вокали от оригиналните звукозаписни сесии. В случая с Say Say Say имаме възможността да отпразнуваме талантите на Пол Макартни и Майкъл Джексън с неизползвани за оригиналния продукт техни основни вокали. За да е още по-интересно, партиите им са разменени, а за да стане песента още по-танцувална, са добавени модерни семпли. Така тази песен е с две минути по-дълга, а към новата версия има и режисиран от Раян Хефингтън клип, в който танцуват младежи (но не само!), чувстващи града като свой. Точно както Пол Макартни и Майкъл Джексън се чувстваха през 1983 г. в собствената си кожа като уестърн герои във видеото към Say Say Say. За часове видеото, което Пол Макартни публикува само във фейсбук, имаше над пет и половина милиона гледания.

 

За да опознаем по-отблизо творческия процес, в новото издание на Tug of War имаме на разположение освен ремастерираната и ремиксираната, също и демо и солова версия на Ebony and Ivory. В демо версията прави впечатление с каква нежност Пол Макартни се отнася към тази композиция, а в соловата – колко незаменимо е присъствието на Стиви Уондър в записа.

В новите си ремикси песните от Tug of War и Pipes of Peace звучат не като романтични отблясъци от миналото, а като съвременни хитове с оттенък на вечност.

Дата на издаване: 2 октомври 2015 г. от MPL Music/Concord

  • Дуетите на Пол Макартни с Майкъл Джексън и Стиви Уондър от албумите Tug of War и Pipes of Peace звучат днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.