Музика от и за живота в дебютния едноименен албум на Funkallero

Музика от и за живота в дебютния едноименен албум на Funkallero

Музика за идеалните сутрини, когато човек посреща новия ден с очакване за най-доброто, което ще направи и което ще му се случи, с ведро настроение, с тръпката на неизвестното – това, което ще ни поднесе животът и много ще ни трогне. Интересните дни, в които ни се случват много вълнуващи неща – обсъждаме ги и споделяме. Вечерите, когато спокойно отмаряме и размишляваме върху случилото се. Нощите, които завършват с целувка за лека нощ и в унеса денят отзвучава в очакване на следващия хубав ден... Всеки миг от нашето ежедневие е в музиката от дебютния едноименен албум на Funkallero. „И ние сме искали да има такъв отпечатък върху целия ни албум и върху срещите ни на живо с публиката.“ – казва в студиото на Джаз ФМ лидерът на формацията Васил Спасов.

Funkallero събира изключителни музиканти, които са и ярки личности – Димитър Льолев (алт саксофон), Мирослав Иванов (китара), Васил Спасов (пиано), Радослав Славчев (бас китара) и Георги Марков (ударни). Те от сърце обичат музиката и се радват на възможността чрез нея да се срещнат с приятелите в залите – публиката, която участва в творческия процес. „Събра ни желанието да създаваме музика точно тези хора. Това, което се случи и което има като енергия, довела да издаването на албума – лаская се да си мисля, че е заради музиката. С голяма радост всички се събираме, репетираме, а концертите ни се превръщат в нещо специално. Енергията, която си предаваме, бързо намира резонанс в публиката. Това е още едно от нещата, които много, много са ни важни.“ – казва Васил Спасов.

Дебютния си албум Funkallero издават сега, след като той е съзрявал в продължение на две години – и на репетиции, и на участия на живо. Характерна за начина, по който изграждат пиесите си, е демократичността и свободата на изразяване. Всеки от музикантите в своите сола казва най-основното за себе си, другите го слушат, подкрепят, репликират, за да стигнат до обща идея, която извеждат в мига след солото... Точно както, с взаимност, общуваме в живота. Васил Спасов разказва: „Пиесите бяха готови, бях ги написал. Но на репетиции, на концерти, някой подхваща нещо свое, което после става „фолклор“ на групата, започва неписано да влиза в това, което ще направим следващия път. Всеки един от групата си носи собствения глас... Затова така се получи. За мен е специално.“

Това прави и музиката на групата толкова специална за слушателите. Част от лекотата и непринудеността на поднасянето й са и заглавията на композициите. „Пиесата „22:22“ е свидетел на най-бързото решаване за име. Погледнах часовника – и това беше моментът. Реших да го обвържа с часа. Решихме да не им сменяме имената и да останат така, както ние си ги наричаме. Надявам се, носят поетично това, което музиката съдържа, защото друг смисъл е трудно да се намери...“

Такъв е и случаят със „Сладко от дюли“ – пиеса, която Васил Спасов е свирил с Румен Тосков – Рупето и Симеон Щерев преди години на джаз фестивал. Друга пиеса, която в миналото са изпълнявали заедно, е „Целувка за лека нощ“... На Румен Тосков и на майка си – Димитринка Спасова, Васил Спасов специално посвещава албума. За реализацията му благодари на Антони Рикев, с когото го записва и смесва и който е издател чрез основания от него за музикантската общност лейбъл за съвременен български джаз Music Clinic Records. И с чилаут звученето на джаза отзвучава дебютният албум на Funkallero. Ремиксът на The Dude, направен от Николай Данев и DJ Martren Roberto, с настроението си илюстрира факта, че в живота нищо не започва от нулата и нищо никога не свършва без да остави следа.

Дата на издаване: 1 октомври 2015 г. от Music Clinic Records

  • Автор на корицата: Димитър Трайчев. Мастъринг на звука: Христо Карагьозов (Digital Plus Studio).

Концертите за представяне на дебютния едноименен албум на Funkallero са на 1 октомври в „София лайв клуб“, 2 октомври – в BeeBop Café в Пловдив, и 3 октомври – в Club Revolution в Бургас. Началният час е 22.

  • Интервюто на Светослав Николов с Васил Спасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Там е публикувана и пиесата „22:22“.