Музика, която създаде спомени и сътвори вълшебства – Барбра Страйсенд разказва живота си в The Music… The Mem’ries… The Magic…

Музика, която създаде спомени и сътвори вълшебства – Барбра Страйсенд разказва живота си в The Music… The Mem’ries… The Magic…

„Не искам много, просто искам повече. Искам всичко!“ – тези думи от песента на Барбра Страйсенд Everything от филма „Роди се звезда“ от 1976 г. обобщават всичко, което тя направи в шест десетилетия музика – истинско изкуство! Музика, която промени света – направи любовта по-директна, човешката сила – по-видима, обществото – по-добро. Песента Everything е една от първите в репертоара на миналогодишното концертно турне на Барбра, а изпълнената с любов среща с публиката в Маями на 2 август излезе сега в аудио и видео албума The Music… The Mem’ries… The Magic… Да, музиката създаде спомени и сътвори вълшебства.

„През всичките тези години ми беше толкова приятно да записвам албуми. Една от причините за това е, че имам пълен контрол върху своята музика. Моят страхотен мениджър Мартин Ърлихман, който е с мен от 19-годишна, постигна фантастични условия в първия ми договор със звукозаписна компания. Получих пълен творчески контрол, чак до обложките. И добре че беше така, защото компанията измисли за заглавие на първия ми албум Sweet & Saucy Streisand („Сладка и сочна Страйсенд“)…“ Тук думите на Барбра са посрещнати с оглушителен смях в залата… „Като сос за барбекю, представяте ли си?!“ – завършва с ирония разказът на певицата, на чийто дебютен албум през 1963 г. тя с достойнство даде името си – The Barbra Streisand Album.

Следват рекордни шест десетилетия с „Номер 1“ албуми във всяко от тях. Барбра е изящен творец и вдъхновител, който вижда резултатите от своята мисия в полза на обществото. През 1976 г. тя стана изразител на стремежа на жените към овластяване с филма си „Роди се звезда“, емблема на който е песента Everything („Всичко“). „Тогава жените започнаха да утвърждават нуждата си от социално равенство. Исках героинята ми да носи този дух. В това вярвах тогава, вярвам и сега. Имах щастието толкова много мои мечти да се сбъднат. Така че, момичета, ако искате да станете президент на САЩ, не спирайте да мечтаете – няма нищо невъзможно.“ – насърчава ги звездата. И следва песен-призив за сплотяване на обществото в лицето на ненужни конфликти – Being at War with Each Other, написана от Каръл Кинг.

По-късно Барбра отново ще се върне към темата за равнопоставеността на половете, правейки връзка с един свой забележителен филм – „Йентъл“. „Всички свои филми създадох с много любов, но един особено силно е на сърцето ми – разбира се – „Йентъл“. Действието се развива през 1904 г. и се разказва за една жена, която не иска да се омъжи, а да учи. И това й е забрането само въз основа на пола.“ – с недоумение и днес изрича тези думи Барбра.

Друга посока на грижата й е опазването на природата. Тя изрежда с тревога ефектите от глобалното затопляне – пресъхването на езерата, разтапянето на ледниците, изчезването на пчелите, загиването на полярните животни, пълните с боклук океани... „Намесваме се в много крехък баланс на природата. Но промяната започва отвътре. Когато изпитам безпокойство, затварям очи, пожелавам си нещо, втъкавам го в съзнанието си и създавам света, какъвто бих искала да бъде.“ – дава ни напътствия за реализиране на поривите на сърцето.

Колко е силно въздействието на музиката илюстрира историята на песента You Don’t Bring Me Flowers – тя е написана от Нийл Даймънд и Алън и Мерилин Бъргман, като самостоятелно я записват и той, и Барбра. „Диджей в Кентъки, който в този момент се развеждал, толкова се разчувствал от текста на песента! И тъй като и двамата с Нийл я изпълняваме в една тоналност, той насложи песните една върху друга, за да се получи диалог. И така се появи химнът на търговците на цветя!“ – завършва с шега разказа. Историята е толкова трогателна, че развълнува цяла Америка и Columbia Records кани Барбра и Нийл да я запишат в истински дует. Две седмици той е под номер 1 в класацията на най-слушаните песни.

Показвайки снимка на екрана зад себе си, Барбра открива в публиката зрител, който е бил на първия й бродуейски спектакъл – I Can Get It For You Whоlesale. Един от елементите на нейния принос е подновяването на интереса към песните от мюзикъли, когато светът се движи от поп, соул и диско музиката. „През 1986 г. казах, че искам да запиша албум с песни от „Бродуей“. Започнаха да ме разубеждават: „Последните ти поп албуми – Guilty, Superman – бяха много успешни, защо искаш да правиш нещо по-различно? На никого не му се слушат стари шоу песни. Те не са на мода!“ А на мен много ми харесваше идеята да се завърна към корените си в театъра, така че въпреки съпротивата записах албума. Стана ми наистина хубаво, когато той излезе на първо място в класацията. Тази музика никога няма да остарее!“ – разказва Барбра. И за да докаже силата на твърдението си тя изпълнява песента Being Alive на Стивън Зондхайм за това как любовта на човека до теб ще те направи да се чувстваш жив.

Вдъхновяван от Барбра, на сцената е актьорът Джейми Фокс. Тя разказва колко много цени работата му, той ентусиазира публиката да я аплодира като звезда. Каквато Барбра е в живота му. Джейми Фокс споделя как още като малък й се възхищавал и дори е пеел песента The Way We Were в две роли – на Сами Дейвис джуниър и на Барбра. Двамата постигнали толкова много творци изпяват Climb Ev’ry Mountain за това, че в преследването на мечтата си си в състояние да изкачиш всеки връх. И да бъдеш звезда! След най-силното изпълнение на концерта Барбра с трогателна признателност казва: „Благодаря ти, Джейми!“ „Най-великата – тихо отвръща той.

Happy Days Are Here Again, която Барбра е пяла на церемониите по встъпване в длъжност на трима президент-демократи идва с призива за единение „в нашите Съединени американски щати“. Весела версия на Jingle Bells обещава радост на празника. Children Will Listen изразява отговорността към идващите след нас поколения… Всичко, което певицата с любов изпява и споделя, публиката посреща с аплодисменти и с постоянни възгласи: „Обичаме те!“

Финалът на албума е с обещаващата светло бъдеще благодарение на усилията и на любовта ни Everything Must Change – песен, която й предлага един от любимите й продуценти – Куинси Джоунс. Легендарният музикант сега продуцира първия албум на сина на й – Джейсън Гулд, а премиерата му е седмица след излизането на този концерт.

Колко е хубаво, че нишката на доброто, преплетено с хубава музика, е безкрайна!

Дата на издаване: 8 декември 2017 г. от Columbia

  • Песни от концертния албум на Барбра Страйсенд The Music… The Mem’ries… The Magic… слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“.