Музика, която свързва в красота и приятелство: Дейв Коз кани десетки любими музиканти и слушателите в общия празник The 25th of December

Музика, която свързва в красота и приятелство: Дейв Коз кани десетки любими музиканти и слушателите в общия празник The 25th of December

Със специално отношение към красотата, която музиката може да внесе в ежедневието ни, и към приятелството, което може да направи живота ни по-богат, Дейв Коз кани като солисти повече от десет любими вокалисти и инструменталисти, за да се свържат помежду си и със слушателите във вълшебството на коледния албум The 25th of December. Заглавието символично ни отвежда отвъд тесния кръг на най-близки хора, в който посрещаме Бъдни вечер, към Коледа, събуждаща ни със светлина, любов, дарове и радостно общуване. Празникът е споделен с Джонатан Бътлър, Глория Естефан, Тромбоун Шорти, Биби Уинанс, Стиви Уондър, Мейса, Джони Матис, Индия Ари, Ерик Бене, Фантазия, Кени Джи, Хедър Хедли, Ричард Маркс.

Коледната музика саксофонистът и неговите партньори не възприемат като представяне, а като съвместно творене с вдъхновението на момента и със специално посвещение. Албумът включва добре познати песни, като откриващата го най-любима на Дейв Коз The First Noel, и оригинални композиции, сред които – заглавната, за да завърши с включването на всички музиканти в благопожеланието на All You Need Is Love на „Бийтълс”. „В гените на коледните песни е всичко, което човек иска да чуе в музиката. Защо ги слушаме с такова желание година след година? Защото те не са просто думи и ноти. Те са опори. Те са врати, през които можем да се върнем към миналото, когато животът ни беше далеч по-лек, а времената – изпълнени с повече невинност” – с тези думи Дейв Коз обяснява важния смисъл на празничните песни. The 25th of December е третият изцяло нов коледен албум в кариерата му. През 1997 г. той издаде December Makes Me Feel This Way, през 2001 г. записа A Smooth Jazz Christmas с Давид Беноа, Рик Браун, Кени Логинс, Бренда Ръсел и Питър Уайт, а през 2007 г. събра най-доброто от тях, добави няколко нови песни и пусна на пазара Memories of a Winter’s Night.

Зимно настроение при 39 градуса жега – Дейв Коз подготвя трети коледен албум

Всяка песен в The 25th of December е от особено значение за саксофониста и за поканения от него гост-музикант. С много артистична версия Джони Матис се завръща към It’s the Most Wonderful Time of the Year – песен, която той направи много популярна далеч назад в миналото. „Записът на тази песен в студиото е един най-великите моменти в кариерата ми. Събрахме се съвсем непринудено – Били Чайлдс на пианото, Чък Бъргхофър на баса и Клейтън Камерън на барабаните. Аз свирех, Джони пееше – и песента се роди”, с любов си спомня момента на създаването й Дейв Коз.

Той адаптира звученето на песните в албума си към всеки от артистите. This Christmas в изпълнение на един от любимите му вокалисти – Ерик Бене, е по-бавна, отколкото сме свикнали да я слушаме. „Знаех, че Ерик би искал да я направи да звучи секси – затова ритъмът е по-дълбок, а аз свиря на алт-саксофон. Получи се много романтично!”, казва Дейв Коз. За по-ритмичната версия на Do you Hear What I Hear? с Глория Естефан продуцентът Рики Майнър му подсказва да направи ударните по-звучни и отчетливи. В нея перкусиите буквално понасят в темпото си вокалистката от кубински произход, а тя ни извежда до невероятни госпъл висоти. Хедър Хедли записва създадената преди няколко години от Дейвид Фостър и Линда Томпсън My Grown Up Christmas List, когато е бременна в осмия месец. „Това е моето желание за света, в който искам да отрасне детето ми”, казва певицата, носителка на наградата „Тони”. А вярата й чуваме в категоричността, с която изпълнява песента.

Самият Дейв Коз чувства силна връзка с композицията, на която е съавтор – Another Silent Night: „Тя е за моите преживявания – за човека, който не е със семейството си за празниците, а така би искал да е у дома”. Албумът The 25th of December е съвсем естествено продължение на дългогодишната традиция на саксофониста да поздравява почитателите си с коледни турнета, заради които е далеч от дома. Традиция, която той продължава и през 2014 г. с Джонатан Бътлър и Мейса. Специално този момент отразява O Holy Night, в чието изпълнение участва пропътувалия дълги километри на коледни турнета с Дейв Коз Джонатан Бътлър. Чуваме я в по-спокоен в началото и по-възторжен в края аранжимент – изпълнявайки я точно по този начин двамата музиканти неизменно вдигат публиката на крака на финала на концертите. Дейв Коз и Джонатан Бътлър толкова искрено изживяват посланието на песента и тази нейна музикална версия, че я записват от първия път.

В Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! Дейв Коз за първи път се среща с друг много популярен саксофонист – Кени Джи. Необичайно инструментално партньорство чуваме в I’ve Got My Love to Keep Me Warm, в която на тромбон свири Тромбоун Шорти, а вокалите на Индия Ари са в духа на Ела Фицджералд. За композираната от Биби Уинанс заглавна песен The 25th of December музикантът казва, че излъчва вярата, която госпъл певецът носи в сърцето си. Елементите от църковната музика са особено ярки в енергичното съчетание на O Come All Ye Faithful/Angels We Have Heard on High/Hark! The Herald Angels Sing, чийто аранжимент е на един от кийбордистите в състава – Джейсън Уайт. Той е музикален директор на една от най-популярните госпъл църкви в Лос Анджелис – West Angeles Church. „Фантазия изстреля песента в друго измерение чрез енергията и емоциите си”, казва Дейв Коз.

Той споделя, че всяка нота носи радостта и любовта на музикантите, които са създали The 25th of December – и това ясно се вижда в кадрите от работния процес:

„Исках този албум да ни събере за хубав празник – с него каня слушателите у дома, където вече са всички тези фантастично талантливи творци. Представям си как след вечеря сме край рояла в гостната – всеки застава до него и изпява по една песен, а аз свиря с тях. С този албум исках да укрепя връзките помежду ни”, обобщава своята идея за албума Дейв Коз.

Така се събират за финалното изпълнение десетките музиканти, участвали в създаването на The 25th of December. Това е коледното благопожелание за любов на артистите, споделили през последния час своята любов – песента на „Бийтълс” All You Need Is Love. Духът на единство е представен с изграждането на песента строфа по строфа от всеки от изпълнителите. За Дейв Коз песента обобщава смисъла на живота. И още нещо: „В All You Need Is Love става дума за различни културни влияния, за многобразие. Тук е представен всеки един – испанци, афроамериканци, евреи, християни, католици, хетеро и хомосексуални. Песента събира една общност, която само любовта може да създаде”, споделя надеждата си той. Водещ изпълнител е Стиви Уондър, който прави ангелско соло на хармоника и след това застава пред хора от останалите музиканти, за да вдъхне много вяра във вокално соло, обобщаващо посланието на песента.

Всичко, от което се нуждаем, е любов – напомнят ни го Дейв Коз и неговите специални гости в новия прочит на една от най-известните песни на „Бийтълс“

The 25th of December е албум, създаден и изслушан с вяра, надежда и любов.

Дата на издаване: 27 ноември 2014 г. от Concord

  • Музикални акценти от The 25th of December слушаме днес в „Джаз ден”, „Следобедни импровизации” и All-Time Jazz Masters.

Concord публикува албума онлайн в YouTube. Можете да го чуете тук: