Музика и тишина в Garden of Expression - новия албум на триото на Джо Ловано Tapestry

Музика и тишина в Garden of Expression - новия албум на триото на Джо Ловано Tapestry

Джо Ловано развива потенциала на своето трио Tapestry с втория албум на формацията - Garden of Expression. Предишното заглавие - Trio Tapestry, се появи в началото на 2019 г. и беше красива среща с богатата звучност на групата. Сега ставаме свидетели на нейната еволюция, свързана с интуитивност и спокойствие, с естествено следване хода на музиката, отваряйки пространство за тишината.

Големият американски саксофонист записва Garden of Expression заедно с Мерилин Криспел, за която казва, че е сред най-креативните пианисти на музикалната сцена, и своя приятел от детските си години в Кливланд - барабаниста Кармен Касталди. Както предишния, така и този албум излиза от каталога на европейския лейбъл ECM, а продуцент е Манфред Айхер. Записите са направени в Auditorio Stelio Molo (SRI) в Лугано, Швейцария. Предната вечер триото изнася концерт там и вече се чувства комфортно, тъй като познава пространството и чудесната му акустика.

Джо Ловано пише осемте пиеси в албума, докато триото е на турне през 2019 г. Енергията на концертните изяви и задълбоченото общуване на сцената му дават идеи за развитието на групата. Семето е посято с пиесата Seeds of Change от албума Trio Tapestry. Тя загатва за посоката, в която тримата музиканти поемат в Garden of Expression. За този нов проект Ловано композира музика, лишена от агресия, която въздейства успокояващо и дори меланхолично на моменти. Заглавията са част от самия процес по създаване на репертоара и имат силен духовен заряд – Zen Like, Treasured Moments, Sacred Chant... Началото е с пиесата Chapel Song, вдъхновена от звука на орган, който Ловано чува в една катедрала във Виена. Друга история стои зад създаването на West of the Moon. През 2019 г. саксофонистът изнася поредица от концерти с Даяна Крол и всяка вечер в програмата присъства версия на песента East of the Sun. Вследствие Ловано пише своя композиция, на която дава заглавието West of the Moon.

В Garden of Expression трио Tapestry свири, следвайки своята интуиция и естественото развитие на музиката. В записите няма и следа от опит за доказване, което носи свобода на изразяване и отваря нови пространства за вплитане на тишината в самите изпълнения. Групата не се опитва да запълни тази тишина, а я оставя да присъства. Това от своя страна придава допълнителна тайнственост на музиката, повеждайки смело слушателя към дълбините на вътрешния му свят.

Дата на издаване: 29 януари 2021 г. от ECM Records