Модерна визия за културата на Ню Орлиънс в Dee Dee’s Feathers на Ди Ди Бриджуотър

Модерна визия за културата на Ню Орлиънс в Dee Dee’s Feathers на Ди Ди Бриджуотър

В безпогрешния стил на Ди Ди Бриджуотър е да посвещава проектите си на артисти и теми, които я вълнуват и вдъхновяват. Може би един от най-любимите на меломаните е албумът й Love and Peace, посветен на Хорас Силвър. Друг такъв е проектът й Dear Ella – трибют към Ела Фицджералд, с който тя печели „Грами“. Продукция, която също й носи златно грамофонче за най-добър джаз вокален албум, е Eleanora Fagan (1915-1959) – To Billie With Love, с която тя отдава почит на Били Холидей. Да не забравяме и така наречения френски проект, както и африканския й проект... Всички тези записи, както и темпераментните й концерти я отвеждат до най-високото ниво на съвременния вокален джаз.

И ето че тази година Ди Ди Бриджуотър ни зарадва с нов тематичен албум – Dee Dee’s Feathers. В него джаз певицата е заложила на своята естествена музикалност, вродената си интуиция за импровизация и умението си да общува с музикантите, често придружено с впечатляващото й чувство за хумор. Като прибавим към това, че този път нейното вдъхновение е почерпено от музиката на Ню Орлиънс, магията става пълна.

Албумът представлява съвместна продукция на джаз дамата с Нюорлиънския джаз оркестър, основан от неговия артистичен директор – тромпетиста Ървин Мейфийлд, който също е главно действащо лице тук. Този път музикалната посока е модерна визия за културата на Ню Орлиънс и традиционните песни, възникнали там. Сред тях са Big Chief, St James Infirmary, What a Wоnderful World, Whoopin’ Blues. В албума са включени и нови композиции, специално създадени в тази специфична стилистика, примесваща джаз и блус, и това са Congo Square и C'est ici que je t'aime.

Музиката в Dee Dee’s Feathers е записана с лекота, с много импровизации и на принципа на откритото и непринудено общуване между джаз вокалистката и Нюорлиънския джаз оркестър. Песните и изпълненията в него ни повеждат към една мислена и очарователна разходка из улиците на Ню Орлиънс и понякога из прочутия квартал Треме (Treme Song).

Неслучайно тези записи са избрани да озвучат всички реклами за град Ню Орлиънс през 2015г.

Дата на издаване: 11 август 2015 г. от OKeh Records

  • Песни от Dee Dee’s Feathers слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес преди пълното представяне на албума в Singin’ & Swingin’.