Модерен, смислен, поетичен и много вълнуващ е новият албум Days на българската джаз певица Мая Нова, която живее между Сингапур и Ню Йорк

Модерен, смислен, поетичен и много вълнуващ е новият албум Days на българската джаз певица Мая Нова, която живее между Сингапур и Ню Йорк

След появата на първия й самостоятелен проект Open през 2010 г. тя направи впечатление, че е мислещ, търсещ и талантлив артист, чийто основен инструмент е гласът й. Мая Нова има красив, прецизен и обигран глас, който в същото време разкрива интересната й музикална мисъл, фантазия и професионализъм. Той често може да бъде чут на сцените на някои от най-престижните джаз клубове и форуми в Сингапур и Ню Йорк. През 2009 г. тя е полуфиналист на един от най-известните в Европа конкурси за джаз певци в Монтрьо – Shure Montreux Jazz Voice Competition. На следващата година тя реализира дебютния си албум Open, в който разкрива умението си да интерпретира креативно познати джаз пиеси.

В новия си албум Days Мая показва, че е извървяла интересен и богат творчески път, защото тук тя се откроява не само като добър вокалист и интерпретатор, но и като композитор и поет. Тя е написала забележителни песни, изцяло в нова и съвременна, минималистична стилистика. Към тях е добавила и няколко очарователни и дръзки свои версии на познати песни като You and the Night and the Music и But Not for Me.

Цялостното внушение на албума е изградено и от силното присъствие на музикантите, които застават до нея. На първо място това е българският басист Пепи Славов младши, който ни радва с постиженията си с областта на джаза, а топлият му тон на баса е безпогрешен. Пианист е Джон Ди Мартино, чието име виждаме често редом до някои от най-добрите съвременни джаз певци, а барабанист е Александър Каутц.

Целият албум е направен с огромно чувство за мяра и вкус, а пиесата Days, дала име на албума, е по философски задълбочена, белязана с богатството на един емоционален, плътен и затрогващ душевен свят на истинска джаз дама – Мая Нова!

  • Музика от Days на Мая Нова звучи в Singin’ & Swingin’.
  • В сряда, на 27 април, от 18:30 ч. Мая Нова ще представи на живо новия си албум в клуб „Студио 5“ заедно с Любо Цанев (пиано), Борис Таслев (бас), Атанас Попов (ударни).