Много настроение, ритъм и приятелска атмосфера в Up на Стенли Кларк бенд

Много настроение, ритъм и приятелска атмосфера в Up на Стенли Кларк бенд

Имайки предвид богатата си дискография, включваща над 40 заглавия, големият басист Стенли Кларк определя Up - новия проект на своята група, като най-енергичния, ритмичен и радостен албум, който някога е записвал. Към тези думи можем да добавим още две важни неща, които правят силно впечатление – участието на невероятни музиканти и пиеси, създадени от легендарния басист с мисълта за хора и неща, които обича.

В Up са включени три много лични композиции, с едната от които Кларк си спомня за своя дядо (Pop Virgil), другата посвещава на дъщеря си Наташа (Trust – Dedicated to Nana), а финалната пиеса е вдъхновена от съпругата му – София, която е от Чили (La Cancion de Sofia). Тази балада поставя финал на албума по един много красив и лиричен начин, тъй като изпълнението е акустично, записано е през 2013 г. по време на концерт на дуото Стенли Кларк – Чик Къриа в Kitara Hall в Сапоро, Япония.

Сред останалите записи в проекта е пиесата Gotham City - с нея Стенли се обяснява в любов към супергероите от филмите и комиксите, които харесва от дете. Кавърверсията на Brazilian Love Affair на Джордж Дюк логично е посветена на покойния пианист. Сред 12-те записа има три кратки изпълнения, които Стенли е номерирал и нарекъл Bass Folk Songs. Това са специфични произведения, създадени за соло бас. Кларк започва да ги пише преди години и вече има около 20 на брой.

Една от изненадите в съдържанието на диска е завръщането към емблематичната за басиста пиеса School Days. „Знаех, че идеята за презаписване е потенциално опасна, но това, че песента е добра и се счита за класика не означава, че не можеш да я запишеш отново.“ – казва Стенли. Получил се е един свеж нов прочит, който чудесно се вписва в цялостната атмосфера на Up. Любопитното е, че в интерпретацията свири Джери Браун – барабанистът от оригиналната композиция School Days, създадена през 1975 г.

В новия албум на Стенли Кларк бенд свирят забележителни музиканти – пианистът Руслан Сирота и барабанистът Роналд Брунер джуниър, с които Стенли беше на път години наред. От сегашната му концертна група участват Бека Гочиашвили (пиано) и Майк Мичъл (барабани) – и двамата са тийнейджъри, но трябва да ги чуете, за да повярвате как свирят. Сред останалите участници в Up са Пол Джаксън джуниър (китара), Грег Филингейнс (клавишни), Дан Хигинс (саксофон), Гари Грант (тромпет), Лени Кастро (перкусии) и др. За своя нов албум Стенли кани Harlem String Quartet, с които изнася концерти миналата година и споделя, че много е искал да ги включи в този проект.

Up на Стенли Кларк бенд е албум, който създава много настроение заради ритъма и уют заради приятелската атмосфера, а най-голямото достойнство на този диск е балансът между виртуозност и удоволствие. „Моята цел беше да запиша албум с приятели. Всяка една звукозаписна сесия не беше нищо друго освен забавно преживяване.“ – казва Кларк и продължава: „Обграждайки се с хора, с които обичам да бъда, помогна нещата да се случат без усилие. Всеки от музикантите дойде подготвен и готов за свирене. Всички са страхотни, те влязоха в студиото, за да дадат всичко от себе си.“

Дата на издаване: 30 септември 2014 г. от Mack Avenue.

  • Up на групата на Стенли Кларк звучи с музикални акценти в "Джаз ден" и "Следобедни импровизации", а в цялост - в All-Time Jazz Masters.