Мястото, където чрез музика изчезват времето и пространството: HOME.S. на Есбьорн Свенсон

Мястото, където чрез музика изчезват времето и пространството: HOME.S. на Есбьорн Свенсон

Соло пиано албумът излиза 14 г. след смъртта на големия европейски джаз музикант

Когато през лятото на тази година беше разпространена новината за нов албум на шведския пианист Есбьорн Свенсон, тя прозвуча изненадващо и сензационно. Едва ли някой от нас е очаквал, 14 г. след смъртта на един от най-изящните и притегателни европейски джаз музиканти, отново да се докосне до гения му чрез неиздавани досега изпълнения. Според информацията, неотдавна съпругата на Есбьорн Свенсон - Ева, открива соло пиано записи, по които той е работил в своето домашно студио през последните седмици от живота си. „Композициите са послание за любов, пространство, вечност и безкрайно сътворение.“ – казва Ева Свенсон, която решава да сподели своето откритие със света чрез проекта HOME.S., включващ концерт, онлайн събитие, албум и книга.

„Изключителен човек, като от друго време.“ – така Маргарита Борисова описва Есбьорн Свенсон. Двамата се запознават през 2006 г., когато по покана на „Джаз +“ пианистът гостува у нас заедно със своето трио e.s.t. „Беше една от срещите, които се помнят цял живот.“ – разказва Маргарита в интервю за Джаз ФМ радио. Сред нейните спомени е и следната история, чието действие се развива в зала „България“ преди концерта на групата: „Когато видиш Есбьорн, си казваш този човек знае какво прави и знае какво иска да каже. Той погледна пианото, сякаш остави разсвирването си за след малко и започна да прави йога упражнения на сцената на зала „България“, без да е демонстративно, малко встрани. Това беше нещо, което и днес виждам много ясно. Есбьорн търсеше своето вглъбение преди да седне и да докосне инструмента, чрез който се изразява.“ Маргарита Борисова споделя, че за нея появата на HOME.S. е нещо нереално, неземно. „Пристъпих с трепет към пускането на албума.“ – казва тя. Според нея „онова, което чуваме е пренасяне в друг свят“. Цялото интервю на Таня Иванова с Маргарита Борисова от „Дюкян меломан“ и „Джаз +“ може да чуете чрез плейъра под основната снимка.

HOME.S. на Есбьорн Свенсон е дълбоко и интимно потапяне в света на гениалния пианист. В албума се наслаждаваме на всичко, с което свързваме таланта и творческата му мисъл. Съпругата на музиканта решава да озаглави отделните изпълнения, наричайки ги на буквите в гръцката азбука. В науката тези букви се използват като математически символи и имена на звезди, а Ева разказва, че в по-младите си години Есбьорн е изучавал астрономия. Безспорен факт е, че неговият поглед и подход като артист се простираше далеч отвъд познатия и обозрим свят. И припомняйки си един думи на самия Есбьорн Свенсон, споделени през 2003 г. в едно радио предаване, че чрез музиката търси мястото, където времето и пространството сякаш изчезват, албумът HOME.S. идва като магично потвърждение на казаното от пианиста.

Дата на издаване: 18 ноември 2022 г. от ACT Music

Ключови думи: