Мисъл, усет и превъзходен музикален вкус в Come What May на Джошуа Редман квартет

Мисъл, усет и превъзходен музикален вкус в Come What May на Джошуа Редман квартет

Почти две десетилетия след последния албум на Джошуа Редман квартет групата издаде нов проект, наречен Come What May („Да става каквото ще“). Появата му идва след Beyond (2000) и Passage of Time (2001). Формацията е в състав Джошуа Редман (тенор саксофон), Арън Голдбърг (пиано), Рубен Роджърс (бас) и Грегъри Хътчинсън (барабани). Come What May излиза няколко седмици след друго ново заглавие на група в такъв формат и от такава величина - The Secret Between the Shadow and the Soul на Бранфорд Марсалис квартет. Всеки от двата албума има свое специфично звучене, а това, което ги обединява извън очевидните прилики, е голямото удоволствие от досега с музиката в тях.

В интервю за денвърския вестник Westword Джошуа Редман разказва, че в квартета свирят едни от най-любимите му музиканти в света, с които работи от дълги години. Свързват ги приятелство и истинска обич, така че за него това е „идеалната ситуация за правене на музика“. „Когато сте достигнали до това ниво на доверие и емпатия, както в музикален, така и в личен план, това ти позволява да бъдеш напълно отпуснат и свободен; и това са наистина много добри предпоставки, за да стане магията.“ – казва саксофонистът.

Той е автор и на седемте пиеси в диска, всяка от които носи разпознаваемия му композиторски и импровизаторски почерк. Редман е истински майстор - знае как да дозира настроения, груув и по-лирични моменти, за да постигне максимално въздействие в общуването със слушателя. Come What May е достъпен, комуникативен албум, който се слуша на един дъх, а зад тази привидна лекота изпъкват виртуозност, мисъл, усет и превъзходен музикален вкус.

Дата на издаване: 29 март 2019 г. от Nonesuch Records