Мишел Камило, Чучо Валдес и Гонзало Рубалкаба виртуозно свирят екзотичните и драматични творби на Ернесто Лекуона в Playing Lecuona

Мишел Камило, Чучо Валдес и Гонзало Рубалкаба виртуозно свирят екзотичните и драматични творби на Ернесто Лекуона в Playing Lecuona

Тримата най-влиятелни афро-карибски джаз пианисти – Мишел Камило, Чучо Валдес и Гонзало Рубалкаба създават вълнуващ и виртуозен албум, посветен на творчеството на легендарния кубински пианист и композитор Ернесто Лекуона. Playing Lecuona тримата музиканти, силно индивидуални, различни и ярки, представят в компанията на изтъкнати гост-артисти. Сред тях са певиците Ана Белен и Омара Портуондо, любимите на Чучо Валдес Afro-Cuban Messengers, барабаниста на Мишел Камило – Клиф Алмънд, както и испанския китарен виртуоз Раймундо Амадор.

Ернесто Лекуона сам по себе си е един от най-значимите кубински пианисти и композитори, роден в края на 19 век. Той е създател на 400 песни, 176 пианистични творби, 50 театрални композиции, балетна, оперна и филмова музика. Бил е вдъхновение за Гершуин и Равел. А пиесата му Malagueña е безсмъртна класика, интерпретирана от много музиканти от различни жанрове. Например от джаз саксофониста Джо Хендерсън, или пък от испанския китарист Пако де Лусия.

В почит на Ернесто Лекуона тримата пианисти се събират и записват негова музика, изсвирена вдъхновено и затрогващо от тях и гост-музикантите, сред които още са Есперанца Фернандес, Раймундо Смадор. Всички те изпълняват майсторски и вълнуващо неговата пропита с екзотика и драматизъм музика, като някои от композициите са обновени, осъвременени и претворени.

Дата на издаване: 26 май 2015 г.

  • Пиеси от Playing Lecuona на Мишел Камило, Чучо Валдес и Гонзало Рубалкаба слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното му представяне в новото издание на Desafinado.