Мирослава Кацарова ни приканва да вдишваме дълбоко живота с новата си песен „Път към безкрайното лято“

Мирослава Кацарова ни приканва да вдишваме дълбоко живота с новата си песен „Път към безкрайното лято“

След като през месец май Мирослава Кацарова представи заглавната композиция от предстоящия си нов албум My Cinema, сега вокалистката ни предлага още един запис от проекта – това е тематичната песен „Път към безкрайното лято“. „Аз я усещам като едно флуидно послание към хората, които в момента са се отдали на лятото на всички нива.“ – казва Мира в интервю за Джаз ФМ и споделя още: „Всъщност точно затова се пее в тази песен. Някак през лятото сетивата ни стават много по-изострени и могат да улавят красивото във всеки един малък, обикновен детайл – например, да откриеш улица или да разговаряш с човек, който да те направи нов, различен, мъничко да те промени, когато плуваш сам в морето – това също е особено състояние на духа, в което вътре в теб се движат монолози, мисли… Общо взето всички тези неща са опоетизирани през лятото. Някак са по-силни. Затова ми се искаше песента да се казва „Път към безкрайното лято“. За мен това е една голяма, генерална метафора, защото опитите ни да опоетизираме живота са отвъд сезоните.“

„Път към безкрайното лято“ е създадена в сътрудничество с Младен Димитров – перкусионист, аранжор и композитор, който се изявява и като DJ под псевдонима Mr. Moon. Негово дело са музиката и аранжимента, а Мира е автор на текста и кантото. „Mr. Moon направи цялата промяна, която се случва благодарение на съвсем други изразни средства, които са в лоното на електронно генерираните звуци, на всички онези прекрасни бийтове, ритми, с които DJ-те разполагат и могат по един много интересен начин да манипулират и накрая да се получават красиви неща.“ – разкрива детайли около създаването на песента Мирослава Кацарова. Смесването на „Път към безкрайното лято“ е направено в Ню Йорк.

Новата песен на Мирослава Кацарова ще бъде включена в компактдиска My Cinema като бонус трак. „По принцип новият ми проект ще звучи акустично и той е изцяло в стилистиката на песента My Cinema, която дава името на албума. „Път към безкрайното лято“ е извън акустичната концепция, затова ще бъде като бонус трак заедно с песента „Искаш ли отново да си ти“, тъй като и двете са в много близка стилистика, екстраполирана от електронните изразни средства.“ – пояснява Мира.

С „Път към безкрайното лято“ тя ни напомня колко е важно да се наслаждаваме на мига, отправяйки послание да вдишваме дълбоко живота. По този повод вокалистката споделя: „Важно е да не отлагаш моментите и всичко онова, за което си мечтаеш, а то понякога може да бъде много обикновено. Понякога обаче може да те изненада със своята сложност, но едновременно с това да те направи лек, да те накара да усетиш лекотата на привидно сложните неща. Всичко това те кара да поемаш дълбоко въздух – в буквалния и метафоричния смисъл на тази дума. Всъщност си даваш сметка, че най-важното от всичко, че най-голямата ценност е това, че си жив. Всъщност ти просто живееш и, когато правиш различни неща, независимо дали те са извисяващи духовно или пък са просто най-обикновени, си поемаш въздух и усещаш дълбоко всичко, което се случва наоколо – ароматите, цветовете, хората, тишината, музиката, разговорите, паузите… Всичко това ме вдъхновява и ме кара да вдишвам дълбоко живота, но може би най-много ме вдъхновява любовта.“

  • Песента „Път към безкрайното лято“ и цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Предстоящи концерти на Мира:
1 август – Джаз фестивал в Лозенец
13 август – Международен джаз фестивал в Банско
2 септември – „Аполония“ в Созопол
6 септември – участие в нов столичен фестивал, посветен на независимите артисти

Снимка: направена от Тодор Динев по време на концерт на Мирослава Кацарова в Бургас