Милена Костова и Иван Гърбачев изживяват любовта и споделят щастието в съвместния албум „Любов“

Милена Костова и Иван Гърбачев изживяват любовта и споделят щастието в съвместния албум „Любов“

Те са заедно в живота, а щастието на взаимността, както и ведрия си поглед върху живота Милена Костова (текстове, вокал) и Иван Гърбачев (музика, аранжименти, пиано) споделят в албума си от седем песни „Любов“. Сред тях има дует глас и пиано, а останалите записи са в трио с басиста Александър Леков и барабаниста Начо Господинов. В някои от записите в състава и със сола участват саксофонистът Венелин Георгиев, китаристът Николай Карагеоргиев и тромпетистът Тодор Бакърджиев.

Открили ценността в себе си, се допълваме в любовта, радваме се на шарения, пъстър свят и отправяме търсещ светлината поглед към живота. Така в едно изречение звучи албумът „Любов“. Милена Костова извежда като перспектива на песните положителната настройка към живота, която от лично усещане се превръща в обективна реалност: „Нашата основна цел бе да създаваме музика, която да бъде красива, светла, позитивна, да оставя след себе си привкус на хармония и радост. За нас всичко е любов. Любовта във всичките си форми е проява на това, което движи целия свят. Ние вярваме, че хората трябва да управляват съзнателно фокуса си в живота. За себе си сме избрали да се концентрираме върху нещата, които ни правят много щастливи, които ни карат да обичаме, да се изграждаме като личности. Това е посланието на нашите песни – че всеки от нас има силата да създава сам своята реалност. Когато повече хора живеят в такава реалност на любов и светлина, бихме могли да променим света към по-добро.“

Текстовете на Милена се появяват, когато Иван засвири. А вкъщи той постоянно прави това. Милена продължава с описание на атмосферата: „В нашия дом не допускаме лоши мисли, негативни настроения. Всичко, което ни радва, се опитваме да го предадем чрез нашата музика.“ Иван извежда основното: „Всичко е любов. Когато любовта присъства в нас и в това, което искаме да кажем, магията се случва. Любовта спомага музиката да става по-хубава. Звучи като приказка, но при нас всичко е любов и всичко се случва много естествено и прекрасно. Много сме щастливи, че се имаме един друг и че имаме възможност да създаваме музика, което също ни прави адски щастливи.“ В албума той е уловил различни настроения и се редуват усещания за романтика и споделеност, за жизнерадост и усмивка. Сред песните има и уютни балади, и танцов суинг, като във всяка въздух между вдъхновяващите слова дават виртуозни инструментални сола.

За Иван Гърбачев това е втори албум и първи вокален. С „Любов“ Милена издава първите си самостоятелни записи. Тя е завършила поп и джаз пеене в класа на доц. Етиен Леви в НБУ и е докторант в Пловдивския университет. „Любов“ излиза с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Финансирането по проекта дава шанс за появата на нови джазови песни на български, което разширява присъствието на жанра. „Много обичам да пея на български език. Като изпълнител с немалък опит, знам колко различно реагира публиката, когато слуша думи на родния си език. Всички послания на песните се възприемат по-дълбоко, по-лично. С Иван вярваме, че създавайки текстове на български език, допринасяме тази прекрасна музика, джазът, да стига до повече хора, да е по-достъпна и по-разбираема. Затова без никакви колебания се впуснахме в това предизвикателство.“ – разказа Милена.

Финалът на нашия разговор е с въпроса какво ги прави щастливи в момента. Отговорът идва с нетърпеливо почукване, което чуваме в телефонната слушалка. „В момента – дъщеря ни, която е в съседната стая, тропа по вратата и се опитва да нахлуе при нас и да се включи в интервюто.“ – прави ни част от домашния уют Иван Гърбачев.

  • Интервюто с Милена Костова и Иван Гърбачев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Песните от „Любов“ ще звучат с разказите на Милена Костова и Иван Гърбачев тази седмица в „За албумите от техните създатели“ в сряда от 19 ч. с повторение в събота от 14 ч.