Мейси Грей пее специално за мен, за теб, за нас в албума Stripped от „Чески рекърдс“

Мейси Грей пее специално за мен, за теб, за нас в албума Stripped от „Чески рекърдс“

Пред Вас е Мейси Грей! Певицата, която ни изненада с върховната степен на своето очарование, която показа как привидните ни несъвършенства са нашата красота – в новия си албум Stripped Мейси Грей за първи път е толкова близко до нас. Защото той я показва в тази светлина, в която винаги сме очаквали да я видим – в дълбочината на джаза и ритъм енд блуса, защото е отвъд представите за възможно в партньорството между музикантите, защото е записан с непосредственото въздействие на автентичния звук, постигнат от братята Дейвид и Норман Чески. Stripped е този албум, който сме мечтали да слушаме, чувайки неочаквания й мултиплатинен дебют On How Life Is през отдавнашната 1999 г. Тогава почувствахме, че се е появило нещо нечувано досега, 17 години по-късно разбираме какво точно е то.

А то е дълбочината на откровението, до което може да достигне Мейси Грей. Текстовете й, изразяващи невъзможността да живееш без любов, навремето се губеха в аренби звученето. После самата певица се изгуби в опитите на звукозаписните компании, да я поставят в рамки, които не бяха за нея. След това ни помогна да не се чувстваме изгубени в днешния свят на бързане и стремеж за натрупване на още и още с албума The Sellout. Приближаването на нещо голямо усетихме с римейка Talking Book по случай 40-та годишнина от излизането през 1972 г. на едноименния албум на Стиви Уондър. Сега е дошъл моментът наистина да се открием, истински да се зарадваме един на друг.

Мейси Грей: „Предпочитам да правя нещата, както ми хрумват, както ги чувствам.“
Мейси Грей пред Джаз ФМ радио през 2012 г.
Емоционалните характеристики на песните Ви са силен характер и воля и в същото време – чувствителност и усещане за съпричастност. Какво помага да се придадат тези усещания?
Мисля, че просто се опитвам да бъда артист, който изразява това, което мисли, което чувства, съзнателен е. Аз наистина съм много отдадена на музиката и съм горда, че имам възможност да правя музика. Това е страст, не мога да го обясня. Това е нещо, което просто притежаваш.
Какво е усещането да си искрен, отворен и честен в музиката си? Какво мислите за това?
Аз лично не знам друг начин да създавам музика. Винаги, когато пиша нова песен съм откровена за това, което чувствам и търся уникален начин да го изразя. Когато успееш, ти се свързваш с други хора, те разбират какво казваш и не само това – някои от тях също имат подобен опит, усещат нещата или пък музиката им помага да направят нещо.
Албумът On How Life Is Ви дава много силно начало. Той представлява чудесен микс от музиката на миналото и музиката на бъдещето – блус, джаз и тази R&B музика, вдъхновена от уличната култура. В същото време в песните Ви от диска On How Life Is много приятелски и свободно обсъждате важни аспекти от живота ни. Какво означава за Вас успехът на този албум?
Успехът му беше изненада, защото ние просто направихме албума и не сме очаквали нищо, а пък той доведе до договор, турне, имах възможност за първи път в живота си да видя света. За първи път имах пари. Никога преди това в живота си не съм имала много пари. Всичко беше една голяма изненада, беше неочаквано. Аз бях много шокирана, когато I Try стана толкова известна песен, не съм си мислела, че може да стане хит. Преди този успех имах участия по клубове, правех музика за удоволствие, така че бях много изненадана от успеха, а след всичко това трябва да се научиш да се грижиш за този успех. След това просто трябва да бъдеш много внимателен.
И още…

Звукозаписната компания „Чески рекърдс“ над четвърт век е прочута със своите аудиофилски издания – записите са направени така, че изпълнителите да звучат като пред слушателя на диска. Един от прийомите е да разполагат два микрофона на мястото на ушите на човек-кукла, поставена пред музикантите. Този ефект обаче може да се възприеме от слушателя, само ако използва стерео слушалки. „Чески рекърдс“ вече стигат до нови територии, като сега правят този звук достъпен и за хората, слушащи музиката на тонколони. Stripped на Мейси Грей е записан по специална технология само с един микрофон в най-новата поредица на компанията Binaural +, която дава перфектен триизмерен звук при всякакъв начин на възпроизвеждане.

Изборът на „Чески рекърдс“ да включат Мейси Грей в своя каталог на „живите“ изпълнения е съвсем удачен – музиката й винаги е предразполагала към интимност и съзерцание съвсем отблизо. Stripped включва любимите ни песни от каталога й, блус кавъри на „Металика“ (Nothing Else Matters) и Боб Марли (Redemption Song), нови пиеси – Мейси Грей е пред нас в цялата си прелест. С тази музика, представена по този начин, сме в храма на изкуството.

А албумът Stripped наистина е записан в храм – Дейвид и Норман Чески са избрали за целта нефункционираща вече църква в Бруклин. Спонтанен, албумът е записан само за 48 часа. И тъй като всичко е искрено, няма дубли, няма добавени ефекти, в края на една от песните дори се чува как певицата пристъпва, когато завършва изпълнението си. Трептенето на гласните струни и на струните на баса и на китарата, вибрациите на ударните и на тромпета – всичко се случва на живо в новия албум на Мейси Грей. Тази тиха и скромна автентичност е основна характеристика на музиката на вокалистката, затова дебютният й албум стана мултиплатинен, затова още с първата си поява тя спечели наградата „Грами“.

„Музика извън времето“ – така издателите от „Чески рекърдс“ определят новия албум на Мейси Грей. И това не са празни думи на подмамваща реклама. Stripped е по-джази от джаз музиката в днешния нощен клуб. Той е бавен, спокоен, размишляващ, дълбок, прозорлив. Усещаме как музиката се създава в партньорство от музикантите, че те музицират специално за нас.

На барабаните свещенодейства партньорът на Майк Стърн, Крис Потър, Джошуа Редман и Ричард Бона – 42-годишният Ари Хониг, струните на сърцето докосват със своя акустичен бас 21-годишният почти неизвестен Дерил Джоунс и със своята акустична китара прочутият Ръсел Малоун, който няма нужда от представяне, но можем да припомним соловата му кариера от началото на 90-те и сътрудничествата му с Даяна Крол, Даян Рийвз, Хари Коник джуниър, Бранфорд Марсалис и Роу Харгроув, а пронизващият тромпет – пригласящ, подчертаващ и извеждащ – е на ученика на Кларк Тери, Дизи Гилеспи и Майлс Дейвис Уолъс Руни (сред неговите партньорски проекти са участия с Крисчън Макбрайд, Кени Гарет, Чик Къриа, Джони Мичъл, Хърби Хенкок и безброй други). И самата Мейси Грей – която е толкова характерна, толкова самобитна, че докато не бе избрана от „Чески рекърдс“ за тази продукция, не успя да се впише в концепцията на нито една звукозаписна компания. Но пък слушателите сме завинаги прелъстени от въздействието на гласа й.

Ако, чули Stripped на Мейси Грей, усещате, че се е повяла наследничка на Били Холидей, изпяла болката, за да я излекува, не сте сами в усещането си.

Дата на издаване: 9 септември 2016 г. от Chesky Records

  • Песни от Stripped на Мейси Грей слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.