Малко познати и много красиви – песните на Дейв и Айола Брубек са възродени от сина на музикантите Дан Брубек в албума на неговия квартет Live from the Cellar: Celebrating the Music and Lyrics of Dave & Iola Brubeck

Малко познати и много красиви – песните на Дейв и Айола Брубек са възродени от сина на музикантите Дан Брубек в албума на неговия квартет Live from the Cellar: Celebrating the Music and Lyrics of Dave & Iola Brubeck

„Езерото Тахо не е обикновено планинско езеро.
То притежава невероятна, почти мистична красота,
и е свързано с личните ми спомени „от миналото“.
Моят първи професионален ангажимент с биг бенд „по пътя“
беше на езерото Тахо през 1941 г.
Ние свирехме за гостите на хотела
и спяхме на тавана, който се намираше точно над танцувалната зала.
Когато Айола и аз се оженихме през 1942 г.,
избрахме да прекараме медения си месец на езерото Тахо.“
Дейв Брубек

Дейв и Айола Брубек! Смъртта ги раздели през 2012 година след близо седемдесетгодишен съвместен живот. Изненадващо, тяхното творческо сътрудничество (Айола е автор на доста текстове за произведения на Дейв Брубек) е слабо познато.

Днес един от техните синове – барабанистът Дан Брубек, и неговият квартет почитат тяхното творчество чрез своя дебютен албум Live from the Cellar: Celebrating the Music and Lyrics of Dave & Iola Brubeck. „Някои от тези песни биха могли да бъдат класифицирани като „стандарти“ – пише Дан Брубек , „но повечето хора никога не са ги чували с текстовете на Айола, дори много от песните въобще не са познати“.

И наистина! Мнозина приятели на джаза, включително и аз самият, познаваме инструменталната версия на чудесната песен My One Bad Habit, в която мелодията се изпълнява от Крис Брубек на бас тромбон, а всъщност това е песен, написана и изпята от Кармен Макрей с текст от Айола Брубек. Спомням си също хубавата песен Moody, посветена на саксофониста Джеймс Муди. Шеговитият текст на Айола Брубек, изпят от самия Муди с неговото чудесно чувство за хумор създаваха великолепно настроение. In Your Own Sweet Way е балада, написана също за Кармен Макрей и изпълнена някога от нея. Във версията на Дан Брубек квартет вокалната партия е поверена на басиста Адам Томас. Освен него в квартета свирят още саксофонистът Стив Калдестат, пианистът Тони Фостър и лидерът Дан Брубек. Адам Томас е основната фигура, тъй като той изпълнява всички вокали, а е и тонрежисьорът на тези записи.

Since Love Had Its Way е песен от мюзикъла The Real Ambassadors, който Дейв и Айола посвещават на своя приятел Луис Армстронг. Summer Song се основава на импровизация върху темата Over the Rainbow и е изпълнена някога също от Луис Армстронг и Кармен Макрей. Днес стихче от Summer Song е изписано като епитафия върху надгробната плоча на Дейв и Айола Брубек. В дебютният албум на Дан Брубек не липсват и религиозни текстове. Например Lord, Lord е част от проект на Дейв Брубек, посветен на Мартин Лутър Кинг.

Дан Брубек и неговият квартет са направили записите за своя албум пред публика в клуб с емблематичното име The Cellar („Мазето“) в канадския град Ванкувър, Британска Колумбия.

Творческото сътрудничество Айола – Дейв Брубек е и в сферата на идеите. Айола е човекът, който през 50-те години насърчава новосъздадения Дейв Брубек квартет да направи серия от концерти в американски колежи, тъй като твърдо вярва, че студентите от следвоенното поколение непременно ще харесат музиката на Дейв Брубек, и респективно джаза като цяло. Айола се оказва права. Дейв Брубек квартет се появява на корицата на престижното списание Time още през 1954 г. – пет години преди да излязат големите им хитове.

  • Дебютният албум на Дан Брубек, озаглавен Live from the Cellar: Celebrating the Music and Lyrics of Dave & Iola Brubeck, се състои от два диска и ще го представим в две издания на предаването All-Time Jazz Masters.