Малко известни записи на Франк Синатра излизат в тематични дигитални албуми Reprise Rarities

Малко известни записи на Франк Синатра излизат в тематични дигитални албуми Reprise Rarities

За да отбележи през 2020 г. 105 години от рождението на Франк Синатра, в юбилейната 60-та година на създадената от него звукозаписна компания Reprise, семейството на вокалиста започна издаването на дигитални албуми Reprise Rarities с по-малко известни негови записи. Първата част от поредицата е за празнуването на живота чрез любовта, а втората е с песни, посветени на жените.

Поредицата започва със записи буквално от първите дни от съществуването на Reprise. Синатра създава компанията, за да имат той и колегите му издател, който да им дава пълен творчески контрол върху продукцията. През годините артисти на Reprise са Дийн Мартин и Сами Дейвис джуниър, с които Франк Синатра е в групата The Rat Pack, а също и Бинг Кросби, Джими Хендрикс, Дюк Елингтън и Каунт Бейси, разбира се – дъщеря му Нанси, а също и Джони Мичел, Ерик Клептън и дори Green Day. В последните години един от най-ярките артисти на Reprise е Майкъл Бубле. За да се открои приносът на компанията към музикалната сцена, в реклами за първите изпълнения на Синатра за нея се използват определения като „без пречки, без граници, без окови“.

Frank Sinatra: Reprise Rarities Volume 1 се концентрира върху периода от 1961 до 1974 г. Песните от първия том са посветени на красотата на живота, когато той е изпълнен с любов. Сред по-интересните заглавия са Come Fly with Me, която е по-позната във версията с Луис Мигел от другата новаторска инициатива на Синатра – да издава дуетни албуми. Интересно е да чуем подхода му към емблематичната за неговия колега Тони Бенет I Left My Heart In San Francisco. В тази част има красиви балади, но също така и две песни за танци и забавление – носталгичната Come Waltz With Me и веднага след нея – модерната Everybody’s Twistin’ с влияние на рокендрола. Те са записани в рамките на месец и половина през 1962 г.

Повечето песни във втората част на поредицата носят имената на жени, а периодът, към който се отнасят, е по-широк – от 1960 г. до 1986 г. Тук има три песни, които носят имената на жени от живота на Франк Синатра. Tina е една от най-ранните песни на певеца в Reprise. Тя е посветена на дъщеря му Тина и е с много емоционален текст за любовта към „младата дама, която се усмихва и сияе“, тя е „божествена“ и е „само и единствена изцяло моя“. Barbara той пее като посвещение към четвъртата си съпруга. Синатра се жени за Барбара през 1976 г. и на следващата година изпява в песента: „Няма друга като Барбара. Където е тя, там съм и аз.“ Nancy не е написана за дъщерята на Франк Синатра, но остава в историята, като посветена на нея. Авторите на песента Джими ван Хойзен и Фил Силвърс поздравяват с нея жени за рождените им дни, като използват техните имена. В един момент правят това и с Нанси Синатра. Така през 1944 г. с това име и под това заглавие Синатра прави първия запис на песента за Columbia, а след това отново се връща към нея в Reprise през 1977 г.

Във втория албум впечатление правят и три песни, които обрисуват различни образи на жените – Since Marie Has Left Paree, Star! и Lady Day. Те са в различни настроения. Първата е шеговита за блясъка на една дама – когато нея я няма, всичко пустее. Втората отразява стила на времето с цялото му великолепие. Третата песен е с изключително интересна история. Макар да се свързва с Били Холидей заради уважението на Франк Синатра към нея и съпричастността му към каузите й за граждански свободи, тя е създадена в съвсем различен контекст. Lady Day е замислена като част от концептуалния албум Watertown, в който се разказва за жена, изоставяща семейството си в малко градче, за да отиде в пълния с изкушения метрополис. Синатра прави този албум заедно със звездата в съвсем друго направление на поп музиката – Франки Вали. Когато плочата излиза през 1970 г., песента е изключена от нея и се появява като бонус трак в диск чак през 1994 г.

Подзаглавието на поредицата е Very Good Years...Indeed! То насочва към хита на Синатра It Was a Very Good Year и същевременно изтъква голямата роля, която звукозаписната компания Reprise изиграва в развитието на музикалната сцена. Така още веднъж се подчертава приносът на Франк Синатра като новатор в изкуството и двигател на развитието. И същевременно се разгръщат по-малко познати страници от неговото творчество, за да го опознаем в по-голяма дълбочина и да открием мащабните измерения на неговия талант.

Дати на издаване: 11 декември 2020 г. и 5 февруари 2021 г. от Frank Sinatra Enterprises и UMe