Магия за сила – „Великани и джуджета“ на „Насекомикс“

Магия за сила – „Великани и джуджета“ на „Насекомикс“

„Към себе си ще се затичам (…)
Разчитам сам да се разчитам,
между редове и думи бягам.“
„Великан хей хей“

Албумът „Великани и джуджета“ на „Насекомикс“ говори на разума, но също и прави магия за сила с думи и музика – концентрирани в тяхната привидна разпиляност като нашите мисли и чувства. Той споделя отчаянието на страха и самотата на суетата като водовъртеж, който ни влече към дъното и към духовната смърт. Той е същевременно за Новото време, в което нашата сила, вече пробудила се, ще ни направи всемогъщи.

„Великани и джуджета“ е специален за музикантите албум, който прави специална връзка със слушателя. „Важното послание беше, че в нас има природни сили, които ни помагат да се възраждаме, да сме чисто нови, да се променяме – и да се радваме на всичко това. Да се лекуваме сами. Да търсим вътрешната си сила, вътрешната си природа – и връзката с нея. Връзката изобщо с природата – и навън, и навътре.“ – изрежда в студиото на Джаз ФМ внимателно и спокойно Андрония Попова усещанията, които са изпълнили душите на музикантите при работата по албума и са прелели в тяхната музика. Да изживееш наистина своя живот – това е разликата между това дали, заспал като дете, ще се събудиш мъртъв или ще се събудиш... („Заспах дете“)

Това са силни лични усещания, които продължават като нишка от музикантите към публиката. „Нашата цел с този запис бе да нахвърляме всички неща, които човек изживява вътре в себе си и отвън нахлуват в личното и духовното му пространство.“ – добавя по Джаз ФМ китаристът Михаил Йосифов.

Той записва вокалите на Рони на магични и силно енергийни места основно в Родопите, но също и в Пирин и по морето – Утробата, светилището на Орфей край Татул, Глухите камъни, Белинташ, Чудните мостове, винарна в Мелник, плажа Карадере. Странджа не ги „допуска“ – Рони разказва, че в записа, който са направили на поляна там, няма нито един звук... За усетената сила на природата тя обяснява: „Невидимият свят много ни е занимавал през тези години. Понеже е трудно да се формулира като думи, целта на пътешествието бе да го изразим чрез музика. Това състояние беше смисълът, който искахме да вложим албума. Състояние, в което усещаш най-съкровеното. Записахме го в албум, защото не всеки може да отиде там по всяко време, когато има нужда.“

„Музиката за нас винаги е била взаимодействие.“ – казва още Рони и поема към срещите с публиката. На 4 септември на „Аполония“ „Насекомикс“ ще представят музиката от новия и от предходния си албум, както и съвсем нови композиции от последните месеци. Преди това Рони, Мишо и басистът Георги Дончев ще свирят в Арт клуб „Мишел“ в Созопол – от днес до 30 август.

  • Интервюто на Светослав Николов с Андрония Попова и Михаил Йосифов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.