Life Motion на Intelligent Music Project – за пети път мъдрост, предадена в красота, мисия, изпълнена с любов

Life Motion на Intelligent Music Project – за пети път мъдрост, предадена в красота, мисия, изпълнена с любов

Красивата музика на д-р Милен Врабевски, сътворена със събраната от него супергрупа, отново идва с важни послания в петото издание на Intelligent Music Project – Life Motion. И отново обложката е без текстовете, казващи важни думи, защото е важно да ги чуем внимателно в естествената им среда – в хармоничността и изяществото на музиката, техен най-подходящ носител.

Албумът обобщава предходните проекти – за силата вътре в нас, за погледа към нашата същност, за споделянето със света и израстването с любовта към себе си и към другите. Това ни прави пълноценни и целеустремени същества, а света – прекрасен, благодарение на действията ни в полза на другите, в развитието на общността. Така вече имаме формулата на успеха, изписана с въздействаща музика. Това е огромното достойнство и отличителния почерк на Intelligent Music Project, осъществяван от д-р Милен Врабевски с неговия музикален копродуцент Иво Стефанов.

Да видиш светлината. Първите думи в първия албум от поредицата провъзгласяват: „Видях светлината. Тя струи от мен.“ През 2012 г. излезе The Power of Mind („Силата на съзнанието“) с Джон Лоутън. Самото включване на вокалиста от Uriah Heep е символично, защото той от времето на несвободата у нас е олицетворение на стремежа към свобода със своята July Morning. Тя се превърна в неотменна част от традицията за посрещане на изгрева на 1 юли, а и през всеки друг ден от годината – с топлина в сърцето и светлина в душата. Това е утрото, което приветстваме с радост заради усещането за специалното ни място в света, уникален всеки един от нас, и отредената ни мисия в живота. Както ще бъде и занапред в Intelligent Music Project – точният глас с подходящата бленда превежда конкретното послание. Всяка песен получава подходящата „дреха“ – за нежност са Плевенската филхармония под диригентството на Герасим с Роси Дяковска и Милен Врабевски на рояла, за ударен брас тук са и Мишо Йосифов, Вили Стоянов, Димитър Льолев. Усещането е дълбоко в широтата на емоциите.

The Power of Mind прославя силата на съзнанието и посочва, че успехът е в използването й – когато не обвиняваме и не съдим, когато не се страхуваме, а осмисляме света и живеем. И тогава действаме. Албумът е издържан като рок опера с максимално натурален звук, с увличаща интродукция, интересно развитие и галещ финал, с мелодичен (и от време на време – по-твърд) рок, който първо леко влиза в теб, след това бързо повишава настроението, прониква във всеки атом и излиза като песен и светлина. Излъчваме я, изпълнени с любов, на която сме въплъщение. „Щастието не е илюзорно, а е състояние на съзнанието.“ – конкретизира д-р Врабевски. „Истински вярваме, че съзнанието създава начина, по който живеем, и че трябва да предусещаме щастие, радост, здраве и успех всеки ден, за да ги постигнем. Защо не опитате и вие!“ – завършва не с въпрос, а с призив обръщението на автора на обложката на албума. Получаваме това, което излъчваме и имаме информиран избор за своите действия не като част от бездушна система, а като лично осъзнати действия, материализация на духа.

Две години по-късно My Kind O’ Lovin’ идва с включването на Саймън Филипс от Toto, който после ще стане музикален копродуцент, „мастърът“. Джон Лоутън е мостът към новото участие на Джоузеф Уилямс. Intelligent Music Project е супергрупа, като към джаз музикантите от браса се присъединява басистът Веселин Веселинов – Еко. Тук са Оги Весков и Нелко Коларов, концертмайстор на симфоничния оркестър е Калина Христова. Красивото хармонично съзвучие на инструменти и гласове достига нов връх в провъзгласяването на любовта като движеща сила – към себе си, към хората около теб, към света. Тя е извор на щастието, защото ни свързва със света. След съзерцанието и омаята от първия албум, тук музиката е силно насочена към доброто усещане. Да живееш е да обичаш, споделя своята мъдрост и своя живот д-р Врабевски в текста на корицата. Мнозина не знаят това, и ето я музиката, която ще спаси. Вече знаем, че във всеки от нас има поле на неограничените възможности, по-високо ниво на съзнанието.

В третата част на Intelligent Music Project докосваме божественото. Touching the Divine присъединява към супергрупата Нейтън Ийст. Нежен и лиричен, албумът идва и с таланта на новите специални участници – Джон Пейн и Тим Пиърс. С всяка стъпка, с всеки наш хармоничен жест на любов, грижа и внимание се доближаваме до божественото, носещи в себе си истината за живота със смисъл – с мисъл за другите. Стремим се към взаимност в реализацията на божественото, което ще ни изведе в нови измерения. Тогава сме завършени, способни на всичко, чувстваме се добре, хармонизирани с честотите на Вселената. „Вдъхновяващ“ – кратко и конкретно описва албума Нейтън Ийст на обложката. Думите и на другите участници в техните посвещения са огледалото, в което можем да видим реализацията на идеите на д-р Милен Врабевски. Въпросът за връзката между материалното и духовното се решава с няколко думи: „имаш това, което даваш“. Всичко зависи от теб и от твоите просветени избори.

С поглед навътре към душата, към вълшебството в нас е Sorcery Inside, посветен на търсещия ум. За него Саймън Филипс сформира втори бенд в САЩ. Нейтън Ийст, Джон Пейн от Asia, Джоузеф Уилямс, Карл Сентънс и Тим Пиърс свирят и пеят – ракети-носители от световната сцена. Китариста Бисер Иванов наричат „сърцето на групата“. Колкото по-дълго гледаме навътре в нас, толкова повече откриваме в себе си – дава ни идеята за себепознание и себеуважение, за собствена ценност албумът. Открили вълшебството в себе си, ставаме човеци, ставаме човечни. А музиката идва отново със свежи и носещи радост композиции, които за пореден път освобождават съзнанието от тегобите и отпечатват в нас посланията в песните, подготвят ни да изпълним мисията си да служим на другите. Така сме пълноценни в настоящето, създавайки доброто бъдеще за всички, а миналото използваме, за да открием в него грешки и заблуди, така че да не се нараним в бъдеще, но и без да се нараняваме сега. Миналото не е травма, която ни задържа, а заряд за развитие – собственото, което ни носи духовно удовлетворение, и на нашата среда, която зависи от нашите действия и това е нашето предназначение. В основата на промяната сме самите ние. Така се осъзнаваме като личности.

„Какво движи живота напред.“ – така дефинира д-р Милен Врабевски петия Life Motion. Саймън Филипс, Рони Ромеро от Rainbow, Джон Пейн и Ричард Гризман с Тони Крамптън от River Hounds са супер звездите с международна известност. До тях застават получаващите същата слава наши музиканти, сред които е и басистът Ивайло Звездомиров. Имена от световната сцена са тук, за да споделят обща визия с българските си колеги. В концептуалното изграждане на музиката всеки намира своето точно място в спокойна и непринудена атмосфера на творческия акт – посоката е зададена, свободата – предоставена, резултатът е музика, която вълнува създатели и слушатели. Повдигайки диска, за да го извадим и да си го пуснем, в мозайката от снимки на обложката отново виждаме удоволствието на всички от работата по албума, тяхната посветеност. Ето например, музикалният копродуцент Саймън Филипс подарява две сола. Това е нова стъпка в утвърждаването на инициирания в България проект от световна класа.

Музиката на Intelligent Music Project събира, фокусира, въздига. Тя е блага и нежна, подкрепяща и насърчаваща. Тя е красивият спътник, в чиято компания житейското пътешествие е леко и всичко е постижимо. Достатъчно да се убедим в ефекта е да почувстваме възторга на винаги разпродадените концерти. Тези моменти на единение сплотяват и убеждават, че има много други като теб. Сигурен си вече, че твоята капка в морето е част от вълната на духовното обновление, която пречиства за свят на по-голямо щастие и с повече светлина.

Самият автор д-р Врабевски споделя тази своя визия с подкрепата, която предоставя като мисия чрез своята фондация „Българска памет“ и с активната си лична ангажираност – нужна грижа за българската диаспора, добре преценена и адекватна помощ в образованието на хора, които иначе не биха успели – чрез издаването на учебни помагала, писани от екип от професори, чрез предоставяне на стипендии, чрез изнасяне на беседи, а също и хуманитарна помощ за българските малцинства извън пределите на родината.

„Аз съм в постоянно състояние на благодарност, че мога да водя полезно съществуване.“ – каза в студиото ни д-р Милен Врабевски, желаещ за другите това, което иска за себе си. Елитарна и достъпна, музиката на Intelligent Music Project идейно и музикално сплотява за промяна, дава цел и импулс за постигането й, предоставя удоволствие в пътя на вникването в смисъла, на предначертанието ни и в естествено следващия от това стремеж към самоусъвършенстване чрез дълбочината на личното преживяване.

Албумите на проекта не задават въпроси, а споделят осъзната истината – изграждаме се като личности и обогатяваме света. И тя стига до нас и остава в нас под формата на красива музика, материализация на творческия импулс на д-р Милен Врабевски. Дали максимума от себе си, намираме нов потенциал в нас. Знаем, но може и да сме го забравили. Музиката на Intelligent Music Project ще ни припомни и това.

Турнето за представянето на албума продължава. Целта на популяризирането д-р Врабевски дефинира като възпитаване на вкус, особено у младото поколение: „Хубаво е моите деца да израстват с подобни идеи и музика. Правя го с откровени и искрени намерения спрямо тях. А какво пречи да помислим за всички деца на България?“