Last Dance на дуото Кийт Джарет и Чарли Хейдън - интимност в най-добрия смисъл на тази дума

Last Dance на дуото Кийт Джарет и Чарли Хейдън - интимност в най-добрия смисъл на тази дума

През 2007 г. пианистът Кийт Джарет и басистът Чарли Хейдън записват Jasmine – албум с дуети, който отбелязва първата им среща след разпадането на Американския квартет на Джарет през 70-те години. Last Dance, проектът, който се появи официално преди дни и който ще прозвучи премиерно по Джаз ФМ Радио днес, представлява своеобразно продължение на Jasmine - не само защото е резултат от същата звукозаписна сесия. Просто усещането е същото: интимност, в най-добрия смисъл на тази дума!

Дуетите пиано – бас не са често явление в джаза. Ако човек чуе диалозите на Дюк Елингтън и Рей Браун, посветени на рано починалия басист Джими Блентън, той не може да се освободи от впечатлението, че двамата правят нещо, докато чакат да се появи барабанистът. Джарет и Хейдън очевидно не споделят това мнение, независимо от факта, че любимият формат на Джарет е стандартното клавирно трио.

В Last Dance няма нищо излишно. Обложката на диска е информативна: двете имена и заглавието. Музикалните изявления на Джарет и Хейдън са строги и лаконични. Като че ли по-словоохотливият е Джарет. Хейдън просто поставя точната нота на точното място в точното време.

Докато пиша тези редове мисълта ми непрекъснато се върти около заглавието на албума – Last Dance, без определителен член! Струва ми се това е, което вдъхва оптимизъм.

Дата на издаване: 13 юни 2014 г. от ECM

  • Албумът Last Dance на дуото Кийт Джарет и Чарли Хейдън е с премиера днес в програмата на Джаз ФМ и звучи в цялост в All-Time Jazz Masters.