Лайла Биали празнува живота в новия си албум Out of Dust

Лайла Биали празнува живота в новия си албум Out of Dust

В края на месец март канадската певица и пианистка Лайла Биали издаде новия си албум Out of Dust, който е осми поред в дискографията й. Това е най-личният проект на Биали до този момент – песните в него са плод на преживявания, свързани с житейски неволи, осмисляне на трудностите и опит да погледне на всички тези изпитания по един нов, жизнеутвърждаващ начин. В случая Лайла има на своя страна много силен съюзник – музиката, чрез която разказва по един красив, топъл и завладяващ начин.

Биали има интересна биография. Тя е носителка на престижната награда JUNO; два пъти е била отличавана с Националната джаз награда на Канада; през 2018 г. в родината си печели Конкурса за писане на песни в категорията за джаз. Работила е със Стинг, Паула Коул, Крис Боти, Сюзън Вега и др. Към нейните изяви може да добавим и работата й като радиоводеща. Гласът й звучи в седмичното радио шоу Saturday Night Jazz по националното музикално радио на Канада CBC.

Out of Dust е свежа колекция от 11 песни, десет от които са оригинални и са написани от самата Лайла Биали. Единствената кавърверсия е на хита на Грегъри Портър Take Me to The Alley, прочит, в който си личи колко е важна тази песен за Биали. Раздели с близки хора и приятели, лични здравословни проблеми и случващото се в света като цяло – всичко това провокира композиторския талант на Лайла. „Новите песни се оформиха, докато преработвах собствените си усещания за съмнение и загуба. Вярвам, че нищо не отива на вятъра, че и най-големите изпитания в живота могат да доведат до нещо смислено, дори и само да ни направят по-съпричастни към битките, които водят хората около нас.“ – казва тя.

В Out of Dust до Биали застава нейният съпруг – барабанистът Бен Уитман, който е и копродуцент на албума. Сред музикантите, които участват в записите, са вокалиската Лиса Фишер и саксофонистът Джон Елис (познаваме го от дебюта на Петър Славов Little Stories). Талантът на Лайла се разгръща смело в различни посоки. Тя умее да дозира настроенията и също така обогатява звученето на някои от записите, включвайки струнни инструменти. Канадската вокалистка и пианистка е много талантлива композиторка, песните й се отличават с лиризъм и лекота въпреки сериозните теми. В изпълненията се усеща и щипка закачливост, а цялостното въздействие е мотивиращо и ободряващо. Важно е какво ни се случва, но не по-малко важно е как реагираме на случващото се. Всичко е въпрос на възприятие, както се пее в една песен на Даян Рийвс и Тери Лин Карингтън от близкото минало. Лайла Биали избира пътя на уроците, надеждата, радостта и любовта. Погледът и нагласата й към нейния личен свят и преживявания превръщат Out of Dust в тържество на човешкия дух и празник на живота.

Дата на издаване: 27 март 2020 г.; издатели за Европа: Act Music