Lagos Pepper Soup на Майкъл Олатуджа - богата на цветове и вкусове амалгама от култури и гост-артисти

Lagos Pepper Soup на Майкъл Олатуджа - богата на цветове и вкусове амалгама от култури и гост-артисти

Един от най-ярките джаз басисти с нигерийски произход Майкъл Олатуджа издаде нов албум на 12 юни с превъзходен лайнъп и със свеж микс от американски джаз и афро-поп елементи. Затова и албумът носи името Lagos Pepper Soup и наистина представлява една богата на цветове и вкусове амалгама от култури, а и от артисти, защото сред гост-артистите са Анджелик Киджо, Даян Рийвс, Джо Ловано, Бека Стивънс, Реджина Картър.

Майкъл Олатуджа е израснал в Лагос, Нигерия, учил е в Лондон, а в момента е базиран в Ню Йорк. За основно трио на новата си продукция той е поканил Аарън Паркс, Етиен Стадуик и Терион Гъли, а сред гостуващите музиканти виждаме още имената на китариста Лионел Люеке, изпълнителя на хармоника Грегоар Маре, Лора Мвула и всички споменати звезди по-горе. Всъщност с всеки един от тях е работил, възхищавал им се е и дори са станали приятели. С този албум Олатуджа се опитва да ни представи своята собствена визия за онова, което сам той нарича кинематографичен афробийт. Африканските детайли присъстват в различни проявления. Например песента Soki (означава „Скоро“) представлява панафрикански микс от музикални влияния от Мали, Сенегал и Нигерия, а гласът на Даян Рийвс се извисява, пеейки на йоруба: африканско наречие, характерно за югозападната част на Нигерия. За срещата си с певицата Анджелик Киджо Олатуджа казва, че е сбъдната мечта, защото тя е сред неговите герои от години. Интересен резултат се е получил в песента Hero’s Journey, вдъхновена от майката на Майкъл - Бола Олатуджа. Тук интересна е оркестрацията, направена от топ аранжора от филмите на „Дисни“ - Дейвид Мецгер, който е създал епична разработка на въпросната песен, а солото на цигулката на Реджина Картър е възхитително. Очевидна е връзката на Майкъл Олатуджа с филмовата музика, към чиято стилистика той има силен афинитет. Затова и самият той определя звученето на музиката си като „кинематографичен афробийт“. В новия си албум Lagos Pepper Soup той се е стремял песните в него да звучат като саундтрак от филм, който още не е създаден. По думите му това би било нещо като следващия „Черна пантера“, като намеква за филма на Раян Куглър, който е базиран на комикса на Marvel Studios и е посветен на супер герои.

Цялата нова продукция на Олатуджа е много провокативна и пълна с интересни, изненадващи изразни средства. Неговото музикално развитие се простира и черпи вдъхновение от три континента - Африка, Европа и Америка, а любовта му е обърната към три важни за него града - Лагос, Лондон и Ню Йорк. След като израства в Лагос и попива от културата йоруба на нигерийското си семейство, като тинейджър той заминава за Лондон, където учи и свири джаз. Най-силно талантът му разцъфва в Ню Йорк, където първо учи в Manhattan School Of Music. Там успява да изгради своя еклектичен стил, който съдържа детайли от традиционната музика, с която е свързан, добре опитомена джаз естетика, която се простира в широкия диапазон от поп, госпъл, Бродуей до първокласен джаз. А способността му да общува на различни музикални езици го води до колаборациите, разгърнати колоритно в най-новия му албум Lagos Pepper Soup.

Дата на издаване: 12 юни 2020 г. от Whirlwind Recordings