Кърт Елинг пее за любовта и загубата, щастието и тъгата в новия си албум Passion World, вдъхновен от музиката по целия свят

Кърт Елинг пее за любовта и загубата, щастието и тъгата в новия си албум Passion World, вдъхновен от музиката по целия свят

Отдавна не бях слушала толкова красив, интелигентен, вдъхновен и споделящ вокален албум. Това е Passion World и е най-новият проект на един от най-добрите съвременни джаз певци Кърт Елинг.

Неговото подзаглавие е Songs Of Love And Loss - любовта и загубата, щастието и тъгата, и изобщо цялото разнообразие от дълбоки чувства, на които е способен човек - това е и темата на продукцията. Проявленията на страстта и на онези сили, които разтърсват душите ни - това наблюдава Кърт Елинг, пътувайки по целия свят. Той не е турист, а изследовател на човешката душа. Той е отразил всичко това в своята богата музика, вдъхновена от различните култури по света, но посветена на самия човек.

В записите участват китаристът Джон Маклийн, пианистът Гари Версаче, басистът Кларк Сомерс, барабанистът Кендрик Скот. Гост-музиканти са френският виртуоз Ришар Галиано, германският тромпетист Тил Брьонер и великолепният Артуро Сандовал. Всички те интерпретират песни от цял свят като центърът е въздействащият глас на Кърт Елинг. Той пее песни на различни езици, сред които La vie en rose на Едит Пиаф, Who Is It на Бьорк, Voce ja foie a bahia на Дори Кайми и др. Може би най-вълнуващата и трогателна песен в албума е Where Love Is по поемата на Джеймс Джойс.

Албумът Passion World на Кърт Елинг е навярно най-амбициозният му проект, защото той си поставя нелеката задача да пее за страстта, страховете, несподелимите тайни, незабравимите спомени, разкъсващите желания на човешкото сърце - все неща важни и до болка познати на всички хора по света. Но неговото предизвикателство е да ги претвори от гледната точка на различните музикални култури. И е успял.

Дата на издаване: 9 юни 2015 г. от Concord Jazz

  • След представянето на пиеси от Passion World на Кърт Елинг в "Джаз ден" и "Следобедни импровизации" през последните няколко седмици, целия албум слушаме в навечерието на излизането му в новото издание на Singin' & Swingin'.