Квартетът на Дан Брубек почита с албум творчеството на Дейв и Айола Брубек

Квартетът на Дан Брубек почита с албум творчеството на Дейв и Айола Брубек

„Езерото Тахо не е обикновено планинско езеро. То притежава невероятна, почти мистична красота и е свързано с личните ми спомени от миналото. Моят първи професионален ангажимент с бигбенд „по пътя“ беше на езерото Тахо през 1941 г. Ние свирехме за гостите на хотела и спяхме на тавана, който се намираше точно над танцувалната зала. Когато Айола и аз се оженихме през 1942 г., ние избрахме да прекараме медения си месец на езерото Тахо.“ - Дейв Брубек

Дейв и Айола Брубек! Смъртта ги раздели през 2012 година след близо седемдесетгодишен съвместен живот. Изненадващо, тяхното творческо сътрудничество (Айола е автор на доста текстове за произведения на Дейв Брубек), днес е слабо познато.

Преди няколко години един от техните синове, барабанистът Дан Брубек и неговият квартет, почетоха тяхното творчество чрез самостоятелния албум Celebrating The Music and Lyrics Of Dave and Iola Brubeck, който ще прозвучи тази вечер в предаването All-Time Jazz Masters. „Някои от тези песни биха могли да бъдат класифицирани като „стандарти“, пише Дан Брубек , „но повечето хора никога не са ги чували с текстовете на Айола, дори много от песните въобще не са познати“. И наистина! Мнозина приятели на джаза, включително и аз самият, познаваме инструменталната версия на чудесната песен My One Bad Habit, в която мелодията се изпълнява от Крис Брубек на бас тромбон, а всъщност това е песен, написана и изпята от Кармен Макрей с текст от Айола Брубек. Спомням си също така хубавата песен Moody, посветена на саксофониста Джеймс Муди. Шеговития текст на Айола Брубек, изпят от самия Джеймс Муди с неговото чудесно чувство за хумор, създаваха великолепно настроение.

Дата на издаване: 14 април 2015 г.