Кубинската легенда Омара Портуондо с нов албум - Mariposas

Кубинската легенда Омара Портуондо с нов албум - Mariposas

Кубинската дива Омара Портуондо, прочула се и заради участието ѝ в световно известния музикално - филмов проект на Вим Вендерс Buena Vista Social Club, издаде нов албум през май тази година. Той се появи през лейбъла Bis Music, които разпространиха продукцията изцяло в интернет и познатите ни онлайн платформи.

Албумът носи романтичното име Mariposas, което означава „Пеперуди“. Той включва основно композиции от новата звезда в създаването на песни Джеси Соарес. В колекцията е включено и произведение на прочутия трубадур Силвио Родригес, което Портуондо е интерпретирала по свой отличителен начин. Целият музикален материал е продуциран по време на изолацията заради Covid-19 и е създаден под вещото ръководство и прецизните напътствия на Соарес, който тук работи заедно с Карлос Картая и с Юсеф Диас. Самата Омара е дълбоко признателна на Соарес за възможността да работят заедно и да реализират този прекрасен албум. Той е част от поредицата албуми на лейбъла Bis Music, предназначени за интернет магазини.

За мнозина е ясно, че Омара Портуондо е кубинската дива от Buena Vista Social Club и нерядко е свързвана с вълнуващите ѝ изпълнения на болеро, както и с дуетите ѝ с Ибраим Ферер. Тя започва своята кариера като част от вокалната група Cuarteto d’Aida в Куба и се изявява като танцьорка, освен като певица. След огромното затишие на живота по клубове и вариетета в Хавана Омара Портуондо не се изявява особено често. Тя става видима в по-късния етап от живота си заради Рай Кудър и Вим Вендерс, които разказват трогателната история на големите кубински музиканти, потънали в забрава, но не и в униние, защото продължават да се радват на живота през музиката и песента - артистите от Buena Vista Social Club. След този проект творческата кариера на Омара Портуондо преживява ренесанс и тя поема по големите световни сцени. Днес тя е почти 90-годишна и ние сме свидетели на творческото ѝ дълголетие, слушайки най-новия ѝ албум Mariposas с темпераментни брас аранжименти и глас, който пее толкова лично, че сякаш говори с всеки един от слушателите си поотделно.

Дата на издаване: 15 май 2020 г. от Bis Music