Куба като оазис на музиката, като човешка топлина – Роберто Фонсека се бори за мечтите си в ABUC

Куба като оазис на музиката, като човешка топлина – Роберто Фонсека се бори за мечтите си в ABUC

Темпераментен, чувствителен, живописен, приобщаващ, изследовател – пианистът Роберто Фонсека има много образи в новия си албум ABUC. Прочетено отзад напред, заглавието обяснява посвещението на диска – той диша с ритмите, настроенията и екзотиката на Куба. Екзотична за нас, а толкова естествена и непринудена за своите обитатели страна. Романтична за страничния наблюдател, това е държава на исторически превратности, страсти и красота. И е оазис на музиката. Тромбоун Шорти, Елиадес Очоа, оркестър „Арагон“ и Мануел „Гуахиро“ Мирабал са сред гостите в този проект, представителен за кубинската традиция, за нейното въздействие върху световната музика, за нейното отражение върху живота на толкова много хора.

Мамбо, ча-ча-ча, болеро и още много жанрове от кубинската музикална традиция се преплитат с класически джаз интонации, хип-хоп градски ритъм, нюорлиънска празничност в новата продукция на космополитния Роберто Фонсека. ABUC е записан в Париж, Брюксел, Ню Орлиънс и Хавана със знаменити кубински музиканти, като западният елемент присъства освен с усещането за класически джаз в танцувалната забавна музика, още и с пиесата на Рей Браянт Cubano Chant, която обрамчва албума – в огнена версия с Тромбоун Шорти в началото и лиричен, динамичен пиано отглас в соловото изпълнение на Роберто Фонсека на финала. Той е автор на аранжимента на тази композиция, а всички останали пиеси създава сам или в сътрудничество с партньорите си.

„Единението между джаза и нашето кубинско наследство е значимо за развитието на музиката в исторически план.“ – обяснява Роберто Фонсека. Музикантът цял живот събира двете традиции. За първи път е забелязан, когато 15-годишен печели Международния джаз конкурс в Хавана. След като завършва Висшето училище по изкуствата в кубинската столица, през 1999 г. дебютира с албум в родината си – тогава той е на 24 години. Със световна слава се сдобива като пианист на „Буена виста соушъл клуб“, а след това – на Ибраим Ферер и Омара Портуондо. Номинираният за „Грами“ за най-добър латино джаз албум изпълнител свири с артисти от толкова различни култури и с толкова разнообразни интереси – като рок музикантът Раул Мидон от САЩ и морна певицата Майра Андраде от Кабо Верде. В биографията си записва и концертен албум с Фатумата Диауара на джаз фестивала в Марсиак, на който пък премиерно тази година представи на живо пиеси от новия си албум.

ABUC е осмият албум на пианиста, композитор, аранжор и… Мечтател! „Мечтите са цели, за които трябва да се бориш – битка, която никога няма да свърши.“ – казва Роберто Фонсека. Тази битка в ABUC той води със силата на красотата на музиката, с всеотдайността си в посвещението към изкуството, с помненето и продължаването на традицията. Достойни начинания, дали божествен плод в ABUC.

Дата на издаване: 28 октомври 2016 г. от Impulse!

  • Музика от ABUC на Роберто Фонсека слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното му представяне идната седмица в Desafinado.