Кръстницата на соул музиката Пати Лабел предизвика възторг у почитателите си с джаз албум – Bel Hommage

Кръстницата на соул музиката Пати Лабел предизвика възторг у почитателите си с джаз албум – Bel Hommage

Още от началото на своята кариера Пати Лабел изпълнява песни, вдъхновени от спиричуъл, ритъм енд блус, фънк и соул. В основата на всички тези изразности е джазът, но тя никога не се е осмелявала да посегне към чист джаз репертоар. Ето че новият й албум Bel Hommagе представлява интелигентна селекция от 13 джаз пиеси, подбрани внимателно от певицата и нейния копродуцент Джеймар Джоунс, работил с Boyz II Men, Джил Скот и други. Албумът е изцяло акустичен и освен красивия и атрактивен глас на Лабел включва още малко повече от дузина първокласни музиканти, включително и малка, но атрактивна брас секция. Записите звучат убедително и са изпълнени с енергията на концертен сет, макар че са реализирани в студио. Усеща се мотивацията и удоволствието с изпълнението на всяка една от песните – The Jazz in You, Wild is the Wind, Song for Old Lovers, Moody’s Mood и други. Те са пиеси, изпълнявани от някои от любимите джаз певци на Пати Лабел – Нина Симон, Шърли Хорн, Франк Синатра и други.

С най-новия си проект Bel Hommage Пати Лабел отдава своята почит към джаза, като споделя, че той стои в музикалните корени на останалите жанрове, които добре познаваме – основно R&B и соул. Днес тя е по-зряла от всякога, а песните, които е избрала да изпее, са свързани с нейния личен житейски опит и вълнуват издълбоко. Емоционални, дръзки или болезнени на моменти, изпълненията й са автентични и заразяващи с настроенията си. Две от най-дълнуващите песни в продукцията са Song for Old Lovers и Don’t Explain. Първата тя разказва като история, която лично е преживяла. А за втората изданието Allmusic пише, не и без чувство за хумор, че е изпяла така експресивно фразата „And I know you cheat“ („Зная, че ме мамиш“), че оставя впечатлението, че държи хладно оръжие зад гърба си и планира убийството на мъжа, който я мами. Една от най-свежите песни в албума е Moody’s Mood, която е прочута още от 1954 г. и е на Еди Джеферсън – тя е базирана на инструментално соло на джаз саксофониста Джеймс Мууди.

Пати Лабел пред сп. „Върайъти“: „Това е ново начало, но и стар приятел“
Светослав Николов

„Сега вече знаете каква музика обичам да пея.“ – казва Пати Лабел в интервю за сп. „Върайъти“. Копродуцент на албума е бившият й съпруг Армстед Едуардс: „Той ме познава, знае гласа ми от 30 години. Защо не?“ – посочва за своя избор тя. Албумът излиза от звукозаписната компания GPE Records, която е на певицата и сина й от брака с Армстед – Зури Едуардс – той е и неин мениджър. „На медиите, приятели и бизнес партньори толкова отдавна обещавам, че ще запиша джаз албум, че те сигурно вече си мислеха, че ги лъжа.“ – казва тя. Пати Лабел е обичан глас, заради силното си присъствие получава прозвището „Кръстница на соула“, но записва толкова рядко. През 2006 г. издаде госпъл албум, през 2008 г. отново събра първото си вокално трио „Лабел“ и след това 9 години ни остави в очакване. „Твърде съм свенлива, за да пришпорвам нещата. Но съм достатъчно умна, за да зная какво е добро, правилно и качествено. Синът ми, с ум като бръснач и много интуитивен, също знае, но знае и че не може да ме насилва. Ако и когато искам да направя нещо, правя го.“ – разказва за спокойното темпо на своята работа певицата. Така необходимият тласък идва от съпруга й: „Не вярвах в силата на гласа си да пея джаз. Но Армстед ми каза: „Знам, че е вътре в теб.“ Така че се впуснах в начинанието – и спечелих! Гласът ми сега звучи по-добре, отколкото някога съм си представяла.“ Създаването на албума е изпълнено с много страст: „През цялото време спорех с Армстед, дори когато знаех, че е прав – просто да раздвижа нещата. В този албум има много смях, радост и болка.“

В Bel Hommage видимо присъстват песни от репертоара на Нина Симон – Don’t Explain, Wild Is the Wind, Go to Hell. Пати Лабел я величае като автор: „с песните й се носиш“, казва тя. Между двете обаче има силна връзка: „В „Карнеги хол“ участвахме в благотворителен концерт за каузата на Стинг за опазване на дъждовните гори. Пристигнах в кулоарите точно навреме, за да чуя, че Нина няма да излезе на сцената, докато не й приготвя нещо за хапване. Тук съм във вихъра си! Поднесох й пикантен колбас с горчица и черен хляб. Донесоха ни червено вино в червени пластмасови чаши. Преди да отпия, тя викна: „Не пий вино от пластмасова чаша! Донесете ни кристални!“ Научи ме да бъда дама. Обичах я и можех целия албум да направя с нейни песни. Може би следващия път.“

Пати Лабел вече е подготвила няколко албума за своята звукозаписна компания – госпъл, танцов и с песни на Кенет Гембъл и Лиън Хъф от родната Филаделфия (това са музикантите, написали незабравими песни като If You Don’t Know Me by Now и Me and Mrs. Jones). Миналата година Гембъл каза: „Когато Пати ми се обади, слушам внимателно. Написах няколко красиви песни специално за нея.“ – припомня сп. „Върайъти“ в своята публикация.

Дата на издаване: 5 май 2017 г. от GPE Records

  • Песните от новия албум на Пати Лабел Bel Hommage звучат в програмата на Джаз ФМ и са акцент на Singin’ & Swingin’.