Красиво и поучително – Анджи Стоун спасява с върховния си глас баналния Covered in Soul

Красиво и поучително – Анджи Стоун спасява с върховния си глас баналния Covered in Soul

Създала своя рап група още 16-годишна, през 1977 г., Анджи Стоун пее буквално цял живот, но рядко записва албуми. Дебютният й излиза чак през 1999 г. От тогава насам има едва седем албума, първите два от които са златни в САЩ. В световен мащаб са продадени общо над 10 милиона екземпляра. Първоначално работи основно в две семейства – на Arista (включително J Records на Клайв Дейвис) и на Universal Music (Stax за соул музика и Concord за джаз). Следващите два албума Анджи Стоун създава в различни звукозаписни компании. През годините работи с артисти, толкова различни, като Moby и Лени Кравиц. За „Грами“ е номинирана три пъти. Това е предисторията на албума Covered in Soul.

Тази информация е нужна, за да разберем защо Анджи Стоун се впуска в буквално обречено начинание, което с превъзходния си глас, силното си емоционално въздействие и перфектната техника на моменти успява да спаси. Красиво! Поучително за уникалните възможности на човека, а също и символ на появата на цветните птици в сивия живот.

Covered in Soul е новият албум на певицата със соул кавъри на песни от поп, аренби, рок, диско и реге класиката. Концепцията е достатъчно експлоатирана, за да бъде интересна. Още повече, че единствената идея е на разностилови песни да им се придаде соул звучене. Инструменталът не помага – навсякъде е без въображение, на места – направо дразнещ.

Но гласът! Анджи Стоун е абсолютно блестяща в своите изпълнения – няколкото, за които е намерила вдъхновение. Безпомощният инструментал като водовъртеж неумолимо тегли надолу. На този фон: култивиран глас, изработена отвъд съвършенството техника, силно чувство – Анджи Стоун заслужава всички адмирации за своето изкуство. Очевидно е уважението й към оригиналите – на The Guess Who, Undisputed Truth, Фил Колинс, Стиви Уондър, Five Stairsteppers, Hot Chocolate, Нийл Даймънд, Боб Марли и Керъл Кинг. Но в това начинание тя е просто сама. „Модерната аренби суперзвезда Анджи Стоун с докосната от сърцето почит към песните и артистите, които са вдъхновили невероятната й кариера!“ – е единственото, което съобщават издателите за тази продукция. И във всяко друго отношение те не са направили много.

Съвсем необяснимо е присъствието на трите кавъра на нейни забележителни песни, с които завършва албумът. Едната е върховната Wish I Didn’t Miss You, която е толкова съвършена, че се е отпечатала в съзнанието на слушателя. Всеки опит за нейна нова версия без внасянето на ново качество, е пагубен. Следва Baby, записана превъзходно в оригинала с друга кралица на съвременния ритъм енд блус Бети Райт. На финала е култовата Brotha – тя е революционна за времето си. Песента повдига на ниво популярна култура темата за братството, сплотеността и спасението, което общността предоставя. „Братко“ от заглавието е тази подкрепяща фигура до теб, която те измъква от отчаянието, от безизходицата. А във видеото към сериозните кадри със снимки на герои като Мартин Лутър Кинг, Малкълм Х, Мохамед Али, Марвин Гей и Боб Марли в епизодични роли влизат Уил Смит, Лутър Вандрос, Рафаел Саадик. Невъзможно е да направиш нова версия на такава песен!

Но колкото и да е неуспешен като цяло този опит за албум, той има едно голямо достойнство – поставя ни под въздействието на гласа на Анджи Стоун, който тръпнем да чуем. Възхитени, възнаградени след изтърпяването на безизразния, бездушен съпровод.

И мечтаем за момента, когато Анджи Стоун отново ще бъде в наистина добра компания.

Дата на издаване: 5 август 2016 г. от Goldenlane

  • Песни от Covered in Soul на Анджи Стоун слушаме в „Джаз ден“.