Красива симбиоза между джаза и модерната класическа музика в албума Sun on Sand на Джошуа Редман и Brooklyn Rider

Красива симбиоза между джаза и модерната класическа музика в албума Sun on Sand на Джошуа Редман и Brooklyn Rider

След като преди няколко месеца Джошуа Редман издаде новия проект на квартета си Come What May (с номинация за „Грами“ в категорията за най-добър инструментален джаз албум), в края на годината саксофонистът продължава да разширява своите музикални хоризонти, разгръщайки таланта си в диска Sun on Sand. Той е записан заедно с ансамбъла Brooklyn Rider, а репертоарът включва 8 пиеси от сюита, създадени от нюйоркския композитор и саксофонист Патрик Зимерли. Концертната премиера на тази музика е през 2014 г. в Wigmore Hall в Лондон.

Джошуа Редман се доверява на Патрик Зимерли за оркестровите аранжименти и някои пиеси от своя албум Walking Shadows (2013 г.). Зимерли, чиято кариера често обединява джаза и класическата музика, е работил с Брад Мелдау, Браян Блейд, Итън Айвърсън и др. Струнният квартет Brooklyn Rider е определян като „бъдещето на камерната музика“. Групата обича да изненадва с еклектичен репертоар, привличайки публика от различни жанрове. За записите на албума Sun on Sand към Редман и Brooklyn Rider се присъединяват басистът Скот Коли и барабанистът Сатоши Такейши.

Патрик Зимерли е много талантлив композитор и Sun on Sand е елегантно потвърждение на това. Зимерли създава музиката за албума, вдъхновен от различните проявления на светлината, но отвъд това сравнително абстрактно обяснение, слушаме майсторски, добре конструирани пиеси, които дават много възможности на музикантите да разкрият своята виртуозност, от една страна, и, от друга, да наситят с емоции атмосферата на проекта. Едва ли някой е имал съмнение за представянето на Джошуа Редман - неговата мелодичност и лиризъм придават цвят и много топлина на изпълненията. Едно от важните достойнства на албума е органичното сътрудничество на джаз триото със струнния квартет в лицето на Brooklyn Rider. Те свирят единно в своята многопластовост, сливайки световете на модерната класика и джаза в красива симбиоза.

Дата на издаване: 4 октомври 2019 г. от Nonesuch Records