Крачка назад за Хосе Джеймс с новия му албум Love In a Time of Madness

Крачка назад за Хосе Джеймс с новия му албум Love In a Time of Madness

Love In a Time of Madness („Любов по време на лудост“) - нов албум и друга музикална посока, нещо естествено за кариерата на Хосе Джеймс, който с всеки проект търси различно звучене. Година след издаването на трибюта си за Били Холидей Yesterday I Had The Blues (2015 г.) вокалистът обяви, че работи върху нови песни, които ще намерят място в следващия му албум. Преди да бъдат записани те бяха представени по време на поредица от концерти по целия свят (в това число и в София миналата година през април).

Първоначалната идея е била за двоен албум – първа част, посветена на любовта, и втора, в която Хосе Джеймс е трябвало да акцентира върху социални и политически проблеми. Очевидно вокалистът е сметнал случващото се за твърде потискащо и депресиращо и е решил да се фокусира върху доста по-безопасната тема за любовта и различните й лица. От смяната на фокуса няма как Love In a Time of Madness да не е загубил от тягата си, защото ни лишава от възможността да чуем гражданската позиция на един не просто добър вокалист, но и силно чувствителен артист. Звучи любопитно как чрез музиката щеше да бъде представена гледната му точка при противопоставянето на любовта и лудостта, обзела крехкия ни свят.

Извън концептуалния въпрос, в музикално отношение Love In a Time of Madness е ориентиран към естетиката на поп сцената. Албумът е със съвременно R&B звучене, в което се преплитат електронни елементи, соул, хип-хоп, госпъл и фънк. В една от песните специален гост е легендарната вокалистка Олита Адамс. Дискът е с комерсиална насоченост, в което едва ли щеше да има нещо лошо, ако не оставяше толкова отявлен горчив послевкус, че основната цел е била непременно да се хареса на публиката, да се потърси одобрението й. Съдейки по последните му две заглавия - While You Were Sleeping (вдъхновен от рок влиянията му) и джазовата изповед Yesterday I Had the Blues, Хосе Джеймс може много повече от това, което чуваме в Love In a Time of Madness. Новият му албум може и да изглежда като крачка назад, но със сигурност е важен урок по пътя на развитието му като артист.

Дата на издаване: 24 февруари 2017 г. от Blue Note Records

Музика от Love In a Time of Madness звучи днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.