Космически необят в „Пространства“ на Светослав Миланов

Космически необят в „Пространства“ на Светослав Миланов

Отправна точка е тъгата от загубата във физическия свят. Тя преминава в осъзнаване на необятните духовни пространства и многобройните измерения на Вселената. Пиесата „Пространства“ на пианиста Светослав Миланов се заражда през 2006 г., когато той се завръща от бригада в САЩ и е под силното въздейстиве на преживяното там. Негов близък приятел губи баща си. Мъката от раздялата открива творбата.

Музиката ни превежда през непознати пространства, в които артистите спокойно разполагат инструментите си и влагат душите си, а звукът е оформен така меко и обемно, че дава пространство на слушателя да се постави в центъра на преживяването. Издържана в стилистиката на класическия джаз, през 2017 г. към пиесата композиторът добавя фолклорна част. „Аз съм син на музиканти и внук на първия хореограф в Дупница – Славе Ситнилски. Закърмен съм с народна музика, особено тракийската. От силна любов към нашия фолклор реших в творбата да има момент, който да се отличава от типчния джаз и да носи послания от нашите територии.“ – раказа авторът.

По време на пандемията той получава насърчение да реализира произведението си с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. Музикантите записват партиите си у дома – всеки сам вселена, но всички те заедно създаващи музикалeн необят. И видеото към пиесата точно илюстрира това усещане.


В записа участват приятелите на Светослав Миланов – Иван Йорданов – саксофон, Радослав Славчев – Riverman – бас, Иван Андреев – ударни. „Благодаря на Господ, че имам възможност да споделям пътя си с тях и заедно да творим.“ – изразява признателността си той. Микс и мастъринг прави Александър Славчев: „Той успя да даде много свобода, да придаде кристален звук на абсолютно всичко. Той даде живот на пиесата и тя звучи много добре.“ За създаването на творбата и видеото към нея научаваме повече от специално филмче.


Класически пианист, Светослав Миланов завършва АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив през 2010 г.: „Там ме насърчиха колеги, предимно басистът Александър Леков. Той беше една от водещите сили, вкара ме в джаза – тази вселена необятна.“ През годините Светослав Миланов пътува по кораби, работи в Китай в хотела с най-голямото казино в света. И се прибира, за да твори в родния край.

„Джазът е свобода – свобода на мислене, свобода на съществуване, свобода на творчество.“ – изповядва своята любов Светослав Миланов. Досега в ефира на Джаз ФМ го слушахме в концертни записи от цикъла „Остров на музиката“ на ОКИ „Средец“ заедно с Y Jazz и Весела Морова. Щастливи сме, че той разшири присъствието си с „Пространства“. Това е само началото на път в авторската музика, а следващите стъпки в проекта „Световна любов“ вече са вече планирани…

  • Интервюто със Светослав Миланов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: кадър от видеото към пиесата