Концертни записи на Дюк Елингтън от Лондон и Ротердам - музикантът води оркестър от забележителни солисти

Концертни записи на Дюк Елингтън от Лондон и Ротердам - музикантът води оркестър от забележителни солисти

Тази вечер в предаването All-Time Jazz Masters ще чуем музика от три концерта на Дюк Елингтън и неговият оркестър, състояли се в Европа (Лондон и Ротердам) през 60-те години. Това е десетилетието, през което Елингтън и неговия оркестър, достигайки своята зрялост, са на върха на славата си. Обикновено първата спирка на стария континент е Лондон - градът, към който Дюк изпитва дълбока симпатия. В своята автобиография Music Is My Mistress Елингтън пише, че по време на гостуването си през 1958 г. е бил представен на кралица Елизабет II. Тогава младите музиканти в оркестъра били изненадани, че сред публиката все още се намирали хора, които помнели гостуването на оркестъра 25 год. преди това, през 1933 г.

По време на концертите в Лондон и шест години по-късно в Ротердам в оркестъра все още личат имената на големите солисти Джони Ходжес, Пол Гонсалвес и Хари Карни в саксофонната секция (Дюк представя на сцената Гонсалвес като герой от джазовия фестивал в Нюпорт, където Гонсалвес изсвирва шестнадесет поредни хоруса върху темата Diminuendo and Crescendo in Blue), на тромпетистите Кет Андерсън и Кути Уилямс, както и на кларинетиста Джими Хамилтън. В предаването тази вечер ще имаме възможността да чуем забележителните сола на всеки един от тях. В репертоара са включени аранжиментите на „алтер егото“ на Дюк - Били Стрейхорн, (Take the “A” Train) и една невероятно красива балада - A Single Petal of A Rose. По време на концерта в Лондон Дюк Елингтън съобщава на публиката, че A Single Petal of A Rose е написана в чест на кралица Елизабет след представянето му през 1958 г.

В Ротердам Дюк и неговия оркестър се представят в реконструираната след войната зала Doelen Concert Hall, която събира 2200 души. В репертоара са включени класическите Take the "A" Train и Don’t Get Around Much More, но „гвоздеят“ в програмата е новата композиция La Plus Belle Africaine, композирана след гостуването на оркестъра в Дакар, Сенегал три години преди това.

Дата на издаване: 1 април 2016 г. от Storyville Records