Комерсиален, не емоционален – Little Secret Ники Янофски е за популярността, не за любовта

Комерсиален, не емоционален – Little Secret Ники Янофски е за популярността, не за любовта

Вратите на музикалния свят се отварят широко за Ники Янофски през 2007 г., когато тя е едва на 13 г. Verve избира канадската девойка сред изпълнителите в посветения на Ела Фицджералд албум We All Love Ella: Celebrating the First Lady of Song. Името й се появява редом до Натали Коул, Шака Кан, Даяна Крол, Даян Рийвз, Гледис Найт, Стиви Уондър, Ета Джеймс и много други гиганти в джаза. Изпълнението й на Airmail Special е продуцирано от легендарния създател на хитове Томи ЛиПума, а Ники става най-младата певица, записвала някога за издателската компания Verve. Това не е събитието на живота й, тъй като година по-рано тя вече е станала най-младата изпълнителка в основната програма на джаз фестивала в Монреал.

Галеник на съдбата, през 2008 г. Ники Янофски вече има дебютен албум, заявявайки начина, по който иска да бъде възприемана като част от общността на големите и талантливите – това е концертният Ella... Of Thee I Swing („Ела... Суингирам за теб”). Следва първият студиен албум – Nikki, продуциран от Фил Рамоне, а скоро отново е обградена от най-ярките – Есперанца Спалдинг, Алфредо Родригес, Рой Харгроув, Дейв Брубек, Джошуа Редман, в албума с джаз версии на песни от мюзикъли на „Дисни” – Disney Jazz Vol. 1: Everybody Wants To Be a Cat (2011 г.). И още моменти от историята на Ники Янофски: участия в джаз фестивали по целия свят, концерти в престижните „Карнеги хол”, „Линкълн център” и „Кенеди център”, турне с Марвин Хамлиш, работа с легендарния Оркестър на Каунт Бейси, запис с Уайклеф Жан, олимпиадата във Ванкувър... През миналата година тя започна работата си с Куинси Джоунс, довела до създаването на албума Little Secret, в който рамо като продуцент дава и още един майстор на хитове – Род Темпъртън.

В Little Secret грижовни джаз и поп музиканти вземат Ники Янофски под своята опека – откриващата го песен е създадена от нея, Куинси Джоунс и Хърби Хенкок, а сред другите съавтори блестят Шарл Азнавур и Макс Фрост. Издържан в стилистиката на съвременния джаз, използващ много елементи от аренби музиката, Little Secret ще достави удоволствие на хората, които обичат да слушат музика неангажиращо – за разпускане на фона на напрегнатия ден. Следващ тенденциите в масовата култура, той е замислен като лесен за възприемане, с потенциал да трупа популярност. Стратегията дава желания търговски резултат, съдейки по суперуспешното представяне в класациите. Така фокусиран обаче, Little Secret пропуска да говори на душата.

Дата на издаване: 6 май от A440 Music Group

  • Little Secret на Ники Янофски представяме в програмата на Джаз ФМ днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”.