Коледният албум на Кърт Елинг The Beautiful Day: дълбок, човешки, изпълнен с вяра и надежда

Коледният албум на Кърт Елинг The Beautiful Day: дълбок, човешки, изпълнен с вяра и надежда

Като се има предвид, че Кърт Елинг е завършил богословие, баща му е пастор и диригент на църковен хор, а той от малък е отрасъл с църковна музика, може би няма по-подходящ джаз певец, който да създаде албум с коледна музика. Ето че тази година виртуозният и благороден Елинг е избрал своите любими празнични песни, добавил е към тях други послания в духа на Коледа, и ги представя в джаз аранжименти в албума The Beautiful Day. Музикантът си поставя за цел да избегне сезонните музикални клишета и записва джаз версии на репертоар с широк диапазон – от традиционни коледни песни до модерния соул на Дони Хатауей през фолк рок, та дори някои песни на Лесли Брикъс от филмовия мюзикъл „Скрудж“. Всичко това е аранжирано и препрочетено блестящо от самия Кърт Елинг, неговия нов пианист Стюарт Миндеман, както и от дългогодишния му китарист Джон Маклийн. Една от песните е в забавен нюорлиънски аранжимент на барабаниста Кендрик Скот – Litte Drummer Boy. Новата версия на We Three Kings, в която Елинг използва само първия куплет и припева от оригинала, е създадена в съавторство с Тори Еймъс и изразява вярата, че чудото на Спасението е и в нашата човечност. The Beautiful Day завършва със заглавната песен, изпълнена в дует с дъщеря му Луиза. Албумът е изпъстрен с мотиви от Good King Wenceslaus, която Елинг не включва като песен, тъй като намира текста й за неотносим към съвремието, но смята, че красивата й музика предразполага слушателя към съзерцание.

Кърт Елинг за The Beautiful Day:

В Западния свят, независимо дали си християнин или не, Коледа присъства в живота ти – не можеш да избягаш от празника, дори само заради това, че телевизорът непрекъснато го излъчва. Надявам се максимално много хора да имат положителна нагласа към Коледа и, когато си пуснат този албум, да се включат в нейната енергия. Този албум не е в подкрепа на църковната догма, но същевременно не ме е страх да произнеса думата „Коледа“ – това е името на празника.

Към албума подходих с намерението той да не е религиозен, бях убеден, че не искам да правя нещо евтино от гледна точка на изкуството или пък да постигна търговски успех. Бях далеч от нещо обикновено, като суинг „Джаз Коледа“ например. Най-малкото – опитвам се да разширя хоризонтите на своето светоусещане, за да обгърна цялата доброта на тези празнични дни. За мен Коледа е време за размишление, за вникване в тайнствата. Това е мрачно време – и в преносен, и в буквален смисъл тук, в Северното полукълбо. Това е време, когато снегът покрива всичко с одеялото си, време на самота, защото хората бързат да се приберат вкъщи и оставят поета в себе си, както и бедните, самотни на улицата. Това е време, когато мога да изляза в бурната нощ, както обичам да правя, и да слушам вятъра в клоните на дърветата.

Музиката в този албум е изпълнена със смисъл, тя е приобщаваща, тя е за сезона – не Коледния, става дума за зимата в Северна Америка – и в добавка, тя съдържа проникновения.

The Beautiful Day е пропит с духовния смисъл на празника Рождество Христово без да изпада в религиозни буквализми или догми. Точно обратното – дълбок, човешки и изпълнен с вяра и надежда музикален албум, вдъхновен от тайните и чудесата, които ни спохождат в това време на годината. За Кърт Елинг празниците на Рождество са по-скоро дни на равносметка, отколкото на шумни тържества, дни на усамотение, на любов, на съзерцание на снега. Със своята музика Елинг е разгърнал символа на Младенеца и въплъщението на Божия син, като споделя, че голямата идея за Рождество Христово е метафизичното раждане на Христос във всеки един от нас.

Дата на издаване: 28 октомври 2016 г. от OKeh

  • Музика от The Beautiful Day на Кърт Елинг представяме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес, както и в новото издание на Singin’ & Swingin’ навръх Коледа от 11 ч. и идната сряда от 21 ч.