Коледа като приказка… Holiday Wishes на Идина Мензел е албум-спектакъл на вокалистката с вроден сценичен талант

Коледа като приказка… Holiday Wishes на Идина Мензел е албум-спектакъл на вокалистката с вроден сценичен талант

Умението на Идина Мензел да въздейства на живо от сцената на „Бродуей” е нейното очарование в първия й коледен албум Holiday Wishes. След 1995 г., когато спечели кастинг за участие в мюзикъла Rent, младата звезда вече участва в някои от най-значимите музикални постановки на „Бродуей”, спечели наградата „Тони” (и още два пъти бе номинирана за отличието) и стана гласът на Елза във филмовия мюзикъл „Замръзналото кралство” – донеслият най-големи приходи анимационен филм в историята на киното. Саундтракът от филма постигна феноменален успех – той оглави Топ 200 на „Билборд” и класацията за музика от филми. А междувременно Идина заяви желанието си да присъства силно в по-малко комерсиалната, но по-естетска музика, като записа с Джордж Бенсън дуета When I Fall In Love за посветения на Нат Кинг Коул негов албум Inspiration: A Tribute to Nat King Cole.

Целия този опит и желание за значимо и ярко музикално присъствие Идина Мензел претворява със зрялост в албума си Holiday Wishes. От предходния неин студиен проект ни делят шест години – време на натрупвания и размисли за музиката. В този албум Идина Мензел въздейства с умението си да бъде артистична на сцената – Holiday Wishes звучи като сценичен коледен спектакъл.

Новият албум на Идина Мензел се откроява и музикално. В Holiday Wishes тя използва пълния си творчески потенциал, за да създаде музика, която да е приятна за слушане, и толкова образна, че да оживява картини в съзнанието на слушателя. За това допринасят привличащите вниманието фини детайли в преплитането на инструменти и гласове, развити с музикалния продуцент Уолтър Афанасиев, който и свири на кийборди. Сред другите величия в албума са китаристът Пол Джексън джуниър и басистът Нейтън Ийст.

Артистичността на Идина Мензел е толкова завладяваща за слушателите и за включилите се в проекта музиканти, че за първи път в студиен запис чуваме Майкъл Бубле в такава свежа хумористична откровеност. Жизнерадостното настроение, с което той печели публиката по време на концертите си, звучи и тук в съвместното изпълнение на Baby, It’s Cold Outside – то приканва да го чуеш отново и отново, за да посрещнеш празниците с усмивка. Младите актьори във видеото, разказващо за любовта, са Емили Кери и Хари Колет, а режисьор е Брет Съливан. Друг специален гост в този албум е саксофонистът Кени Джи.

Коледа е време за благодарност, освен за благопожелания. В Holiday Wishes Идина Мензел представя като специално посвещение към Джони Мичел песента й River. Певицата тук не я интерпретира с характерната за Мичел драматичност, а с вроденото си чувство за красота. Свидетелство за специалното отношение към тази песен е и че при разгръщането на обложката това е първото заглавие, което слушателят вижда.

Изграден като спектакъл, албумът Holiday Wishes на Идина Мензел е коледният концерт, който тя специално „изнася” в хиляди домове за закопнелите за топлина свои почитатели в празничните дни.

Дата на издаване: 14 октомври 2014 г. от Warner Bros./„Орфей мюзик”

  • Музика от новия албум Holiday Wishes на Идина Мензел слушаме днес в „Джаз ден”, а също и през предстоящите празнични дни.