Когато пееш със сърцето си: Мелъди Гардо представя концертния си албум Live in Europe

Когато пееш със сърцето си: Мелъди Гардо представя концертния си албум Live in Europe

Вероятно личната история на Мелъди Гардо е доказателство за мнозина, които вярват в това, че няма случайни неща. Преди няколко години Мелъди претърпява пътен инцидент и по препоръка на лекарите започва да се занимава с музикална терапия. Преди това тя е имала изяви в пиано барове във Филаделфия, но едва ли е могла да си представи каква успешна кариера я очаква, след като се възстанови от катастрофата, преодолее болезнените наранявания по тялото си и сериозната мозъчна травма, която става причина за усилените й занимания по музика. Днес Мелъди Гардо е известно име, дискографията й наброява 4 студийни албума, някои от които със златен и платинен статус по продажби. От няколко дни Мелъди сбъдна една голяма своя мечта – издаването на първия й дългосвирещ концертен албум, който се нарича Live in Europe.

Това е двоен компактдиск със записи от концерти на Стария континент, направени в периода 2012-2016 г. В проекта са включени изпълнения от Париж, Лондон, Лисабон, Амстердам и др. Селекцията е на самата Мелъди Гардо, която е направила своя избор от 300 концерта и с издаването на Live in Europe не пропуска възможността да благодари на своите почитатели за отношението към музиката й и за присъствието им. В селекцията влизат заглавия като Our Love Is Easy, Baby I’m A Fool, My One and Only Thrill, Les Etoiles, Morning Sun и др., а своя критерий Мелъди обяснява така: „Спрях се на песни най-близки до усещането, носталгията, спомена – тук не става дума за съвършенство или его, или за демонстрация на нещо. Става дума единствено за това, което се е случило по време на концерта, защото когато си на сцената, има само един елемент, който има значение: сърцето.“

В Live in Europe Мелъди Гардо пее именно със сърцето си, създавайки магнетична атмосфера на приобщаване, отдаване на музиката и съпреживяване. Вокалистката не се притеснява от своята уязвимост и смело разголва себе си, допускайки ни до интимния си, дълбоко меланхоличен свят, в който историите си заслужава да бъдат разказани и същевременно с това - чути. Неслучайно Мелъди избра да подчертае разголването си като артист с обложката на диска, която предизвика хиляди крайни коментари. Една част от почитателите й бяха възмутени от голата фотография, обвинявайки Гардо, че така сваля нивото си, тъй като музикант с такъв талант няма нужда от подобни провокации. Другата част от феновете на Мелъди приеха възторжено обложката и оправдаха избора й на визия, осъзнавайки идеята и посланието, които стоят зад нея. Днес след издаването на Live in Europe вече никой не коментира как изглежда диска, а вниманието е насочено изцяло към съдържанието му. За присъствалите на някои от концертните изпълнения, селектирани за албума, записите са начин да се върнат към незабравимото преживяване, а за нас, останалите, музиката в Live in Europe е като щедър жест, който ни отваря вратите за срещата на Мелъди с нейната публика, жест, събуждащ желанието да посетим някой от концертите на вокалистката възможно най-скоро.

Дата на издаване: 9 февруари 2018 г. от Verve Records