Когато няма взаимност в любовта, избираш свободата. Рут Колева представя сингъла Basil

Когато няма взаимност в любовта, избираш свободата. Рут Колева представя сингъла Basil

Смелостта да признаеш пред себе си, че в една връзка си за удобството на другия, не за любовта му… Новата песен Basil на Рут Колева е за момента на осъзнаване на това усещане, за трудността да го приемеш и за лекотата на свободата след това. Тя е преживяла точно това в първата си връзка.

„На следващия ден трябваше да влезем да запишем песента в студио, а имахме само една мелодия, която бях написала на пиано. Отидох на плажа в Малибу, седнах на пясъка и написах първото нещо, което ми дойде наум. Това бе един от редките моменти, когато мисълта, емоциите и мелодията вървят заедно и в този процес няма абсолютно никакво напрежение.“ – описа обстановката на раждането на текста на Basil Рут Колева в интервю по Джаз ФМ.

Песента е изповед за първата й връзка – с мъж, който тя разбира, че не я обича. „Беше много едностранно в тази връзка. Както пея в песента – I wasn’t good enough for you („Не бях достатъчно добра за теб.“) На мен лично ми бе трудно да се срещна с тази истина, че бях просто удобна, а не бях обичана – само аз давах любов. Човешкото его понякога ни пречи да видим тази истина и да си кажем, че сме били в неизгодна позиция, глупаво влюбени, пуснали се по течението…“ – разказа Рут. Тя вярва, че мнозина биха се припознали в ситуацията на губещи. Осъзнаването на това е моментът на спасението.

Basil e с ретро фънк и соул елементи, облечени в съвременна форма от музикалния продуцент Георги Линев от Kan Wakan. „Това ще е основното звучене на албума – фънк, соул, аренби, които ни връщат в 90-те, но сме се постарали да направим нов прочит.“ – обясни Рут Колева. И описва: „В нея много интересно се трансформира деветдесетарската аренби и соул традиция, прочетена със свеж въздух от Георги Линев – той прави доста по-алтернативна, оркестрирана, по-дълбока музика.“ Брас аранжиментът е дело на Доналд Хейс в характерния звук, познат ни от сътрудничествата му с Ерика Баду и Ендамби. Рон Авант – с номинация за „Грами“ на тазгодишното издание на наградите, е част от музикалния екип, Купър Апелт свири на бас, а Джийн Кой е барабанист.

Новия си албум Рут Колева ще представи на концерт в Зала 1 на НДК на 25 април. До нея на сцената ще е Софийската филхармония, дирижирана от Владимир Джамбазов, както и група – общо 45-има души. Рут ще представи над 20 песни, като е поканила и много гости.

Но преди това, на 8 март, ни очаква „женствен“, както го описа тя, концерт в „София лайв клуб“. „Исках да направя ънплъгд, който да е искрен и личен – двама китаристи и евентуално – перкусии. Това ще бъде концерт за глас и семпла акустика. Вярвам в красотата на женския глас.“ – каза за осмомартенското събитие Рут Колева.

Допълнение: по-късно стана ясно, че Рут ще пее с двама китаристи – Александър Славчев и Стоян Джаферов. Концертът е с начален час 22.

  • Интервюто на Светослав Николов с Рут Колева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.