Когато музикалната история се създаваше: поглед отблизо към творчеството на Нат Кинг Коул с неиздавани досега записи в албума The Extraordinary

Когато музикалната история се създаваше: поглед отблизо към творчеството на Нат Кинг Коул с неиздавани досега записи в албума The Extraordinary

Близо пет десетилетия след смъртта на Нат Кинг Коул, той остава един от най-популярните и обичани американски джаз певци, оказал огромно влияние върху поколения артисти. Това е една от причините в архивите на Capitol Records непрекъснато да се търсят негови неиздавани записи.

Новият албум, свързан с музиката на Нат Кинг Коул – The Extraordinary, излиза в две версии. Стандартната е само с един нечуван от аудиторията запис – песента You Are Wrong, All Wrong на Нат Саймън и Чарлз Тобайъс в аранжимент на Нелсън Ридъл. Луксозното издание добавя още щрихи – само четири от 14-те песни във втория диск от албума са били издавани досега. Колекцията e плод на близо двегодишния труд на бившия изпълнителен вицепрезидент „Артисти и репертоар” на Capitol Алекс Люк – издирил и изслушал огромен архивен музикален материал. Целта му е да открие звукозаписна сесия от 1955 г., която е изгубена скоро, след като е направена, при пренасянето на лентите от Чикаго в Лос Анджелис. Това е моментът, когато Capitol се мести в прочутата си кула в Ел Ей. Липсата на лентите е установена още тогава – в края на същата и в началото на следващата 1956 г. Нат Кинг Коул презаписва песните. И сега тези записи не са открити, но пък са намерени лентите от сесията за албума The Nat King Cole Story от 1961 г. – ретроспективна колекция от 36 песни, която цели да представи хитовете на Краля до този момент, но вече със стерео звук (той е с номинация за наградата „Грами” за албум на годината). Така в Extraordinary проследяваме работата по създаването на няколко вечни песни – Straighten Up And Fly Right, Unforgettable, (I Love You) For Sentimental Reasons, Mona Lisa, The Christmas Song. Всички те са с аранжименти на Ралф Кармайкъл и се публикуват сега с реплики, разменени между големия артист, тонрежисьорите и музикантите, за да може слушателят да се докосне до автентичната атмосфера на работния процес.

Алекс Люк предлага в The Extraordinary да бъдат включени два много интересни записа от 1954 г. на Нат Кинг Коул с двете му дъщери – Натали и Керъл, на песните Ain’t She Sweet и What To Do (неиздавана досега). Ръководител на оркестъра в тези две песни е Нелсън Ридъл. Другите бележити бендлидери, които чуваме в The Extraordinary, са Били Мей и Ричард Уес. Албумът съдържа и два исторически дуета с Дийн Мартин от 1954 г., които тогава са били издадени като краткосвиреща плоча, никога не са се появявали в албум и много рядко през годините са били включвани в колекции.

Всички тези стари записи внимателно са обработени отново, за да станат част от новата колекция The Extraordinary – ценителски албум, който е задължителен не само за колекционерите на записи на легендарния Нат Кинг Коул, но и на всеки, вълнуващ се от музикалната история и от красивата музика въобще. The Extraordinary е за (пътя към) съвършенството.

Дата на издаване: 3 юни 2014 г. от Universal Music

  • Неиздавани записи на Нат Кинг Коул от албума The Extraordinary слушаме днес премиерно в „Джаз ден”. Селекция от 36-те песни в албума звучи в Singin’ & Swingin’.