Когато житейските преживявания си проправят път в музиката: Vox на Педро Мартинс

Когато житейските преживявания си проправят път в музиката: Vox на Педро Мартинс

Бразилският мултинструменталист Педро Мартинс, който през 2015 г. спечели китарния конкурс на Джаз фестивала в Монтрьо, направи дебюта си за Heartcore Records - лейбъла на известния китарист Кърт Розенуинкъл. Проектът, който се нарича Vox („Глас“), е втори албум в дискографията на Мартинс. Той работи по композициите през последните две години, създавайки 13 песни, в които рок звученето е подплатено от солидни джаз влияния. „Този албум е като книга с истории, които са се случили в живота ми. Това, което чувате, всъщност е моят вътрешен глас, разказващ истории чрез музиката.“ – казва Педро.

Двамата с Кърт Розенуинкъл се познават добре. Педро Мартинс свири в албума на китариста Caipi (2017 г.), а през последните години концертира с групата на американеца. Розенуинкъл създаде своя независим лейбъл, уморен от отказите, които получава, защото музиката му не успява да се впише в нечии представи и търговски намерения. „Отхвърлям идеята, че музиката е само средство за продаване на други продукти без сама по себе си тя да има стойност.“ – написа Кърт през април 2017 г. в своята фейсбук страница и допълни: „Ще създам своя собствена марка, която ще съществува в името на хуманността и музиката.“

В новия си албум Vox Педро Мартинс свири на китара, пиано и синтезатори, бас, барабани, перкусии, флейта и също така пее. Дискът е записан с участието на самия Кърт Розенуинкъл и специални гости, сред които - саксофонистът Крис Потър, пианистът Брад Мелдау, барабанистът Кайл Крейн, чието име нашумя след изявата му като дубльор във филма на Деймиън Шазел „Камшичен удар“.

Vox е изпъстрен с поетични истории, хубави мелодии и атмосфера на безгрижие и радост от живота. Макар че в някои моменти напомня на албума на Кърт Розенуинкъл Caipi, проектът на Педро Мартинс не е лишен от собствена идентичност и очарование. Младият музикант, който в момента е на 25 г., има огромен потенциал за разгръщане, който ще следим с интерес в следващите години.

Дата на издаване: 8 февруари 2018 г. от Heartcore Records