Когато целият живот звучи като слънчева, ведра, жизнерадостна и закачлива боса нова – Vontade е дебютен сингъл на Павлета Семова

Когато целият живот звучи като слънчева, ведра, жизнерадостна и закачлива боса нова – Vontade е дебютен сингъл на Павлета Семова

Боса нова като състояние на духа, като безценна радост от малките неща и като метафора за живота – това са фино поднесените послания в най-новата песен на Павлета Семова, наречена Vontade („Желание”). Тя е композиция на Веселин Веселинов – Еко и е аранжирана от Димитър Семов – партньор на певицата и на сцената, и в живота. Текстът е на португалски език, но е написан от българин – Преслав Стоянов. Много поетични и напевни, думите в песента разказват за онова състояние на лекота, в което човек е обзет от желанието да пее, защото целият живот наоколо звучи като боса нова. Боса новата на Павлета Семова е слънчева, ведра, жизнерадостна и закачлива, каквато е и самата тя като човек и като артист. „И в добро, и в лошо музиката, и при мен специално – бразилската музика, ме спасява. Тя е велико нещо!”, казва вокалистката в интервю на Мирослава Кацарова по Джаз ФМ. В разговора Димитър Семов споделя за своята най-ранна любов към латиноамериканската музиката – тя е запалена от кубинските групи, които той, 13 – 14-годишен, е слушал как свирят и пеят и е гледал как танцуват на лятната сцена на Морското казино във Варна. „Тогава за първи път видях на живо и усетих енергията на латиноамериканската музика”, разкрива той в интервюто.

Павлета е завършила музикално училище с цигулка и оперно пеене, а после – актьорско майсторство в НАТФИЗ. Преди десет години двамата с Митко сформират първата си група – Brazilectro, в която канят Живко Петров (пиано) и Димитър Семов (ударни). По-късно се насочват към акустичното звучене и създават Brazilacoustic заедно с Милен Кукошаров (пиано), Стефан Стойков (китара), Веселин Веселинов – Еко (бас), Чавдар Гочев – Чарли (китара). Музиката на Павлета и Митко Семови е с акустичен звук и сега, когато изнасят концерти в цяла България с музикантите от своята група, сред които са едни от най-добрите джаз артисти в страната – Шибил Бенев, Милен Кукошаров и Радослав Славчев.

Репертоарът на Павлета Семова е силно вдъхновен от бразилската култура, като тя подбира дръзко програмата си, избирайки едни от най-провокативните и сложни теми от съвременната бразилска музика. „На мен са ми по-интересни по-сложни песни и като ритъм, и като мелодична линия”, казва още вокалистката в интервюто по Джаз ФМ.

Освен красив и кристално чист глас, Павлета Семова притежава брилянтен тайминг и лека, еластична, екзотична певческа фраза. Всичко това тя разкрива в новата си витална песен Vontade, която звучи като автентична бразилска песен, интерпретирана с вкус и гарнирана с виртуозните перкусии на Димитър Семов и очарователната китара на Шибил Бенев. Другите двама превъзходни музиканти в записа са Милен Кукошаров (пиано) и Венцислав Марков (бас).

  • Vontade на Павлета Семова представяме премиерно в „Джаз ден” днес. Песента ще звучи и в новото издание на Desafinado, в което гости на Мирослава Кацарова са Павлета и Димитър Семови. Те разказват за своето изкуство, а тримата с Мира споделят любими бразилски песни. Откъси от интервюто с тях ще прозвучат днес в 8:40 ч. и в 9:40 ч. в „Джаз ден” и можете да чуете чрез бутона „Аудио” по-горе, където е публикувана и самата песен.