Клеър Мартин и Калъм О – интригуващи разказвачи на истории в албума Songs and Stories

Клеър Мартин и Калъм О – интригуващи разказвачи на истории в албума Songs and Stories

През лятото на 2020 година излезе един много стилен вокален джаз албум, където акцентите са два: красивият и топъл глас на британската джаз певица Клеър Мартин и изключително талантливите оркестрации на тромбониста и композитор Калъм О. Албумът се нарича Songs and Stories и е определен за един от двайсетте най-добри джаз албуми на 2020 г. от престижното британско издание Jazzwise.

Двамата протагонисти от мащабната продукция Songs and Stories обединяват усилия и реализират записи напълно в съответствие със заглавието, защото включват интерпретации, представящи и двамата артисти като увлекателни и интригуващи разказвачи на истории. Мартин е пяла в колаборация с най-уважаваните джаз музиканти, била е част от различни по големина и концепция бендове и групи, но настоящият албум е своеобразен дебют за британската джаз вокалистка с бигбенд. Впрочем, тук става дума за два оркестъра: един конвенционален сетъп от брас, саксофони и ритъм секция, придружен от пълен симфоничен оркестър. А аранжиментите и цялостната оркестрация са направени от младия тромбонист със забележителни качества Калъм О, който след този труд вече спокойно може да бъде наречен маестро. Когато двама артисти като Мартин и О се събират на едно място, се получава резултат, към който мнозина се стремят, но малцина реално постигат и това е популярна музика, която звучи едновременно близка и нова.

В албума са включени песни като Stars Fell on Alabama, The Folk Who Live On The Hill, Let’s Get Lost, You and the Night and the Music. А песента Pure Imagination е изпълнена от Клеър Мартин много лично и изобщо, когато тя изпява думите на песента, оставя впечатлението, че сякаш разсъждава на глас. Някои от тоновете й не са просто тихи, а прошепнати и цигулките пасват перфектно на нейната певческа естетика. Получила се е брилянтна колекция от песни, записана на високо ниво и с участието на 82-ма музиканти. В центъра на всичко е самата Клеър Мартин, която е сред добрите джаз певици на Острова. Гласът й е проникновен и лиричен, богат на обертонове и възможности да си играе с динамиката много артистично и завладяващо. Работила е с Тони Бенет и с Ричард Родни Бенет, чест солист е на BBC Big Band и на BBC Concert Orchestra. А освен певческата си кариера има и свое музикално предаване в Радио 3 на BBC, в което е успяла да направи интервюта със своите кумири, сред които Брад Мелдау, Пат Матини, Майкъл Брекър и пр.

Дата на издаване: 26 юни 2020 г. от Stunt Records